2021. 10. 08. - 08:48

Sört szolgál fel a Heineken mesterséges intelligencia robotja

Sört szolgál fel a Heineken mesterséges intelligencia robotja
A világ egyik legismertebb sörgyártója, a Heineken egy olyan robotot készített, ami nem csupán hasznos feladatot lát el, hanem minden bizonnyal lenyűgözi a tulajdonosához érkező vendégeket. Nem csoda, hiszen egy olyan eszközről van szó, ami sört szolgál fel, és ehhez még a mesterséges intelligencia előnyeit is kiaknázza.

Teherhordó robotokból már számos modell készült világszerte, a Heineken viszont nemrég egy olyan guruló gépet mutatott be, amely egyúttal autonóm hűtőtáska is. Arra tervezték, hogy egy tucat dobozos sörrel a kezében kövesse és kiszolgálja a szórakozó vendégsereget a medencénél, a kertben vagy éppen fesztiválokon.

A "Beer Outdoor Transporter" (röviden B.E.T.) egy márkás koncepcióhűtő, amely mozgásérzékelők segítségével követi a beállított célszemélyt. "Senki sem szereti cipelni az óriási hűtőtáskát, és izzadni miatta a 38 fokos hőségben" - mondta Joshua Egan, a Heineken USA márkaigazgatója.

Az eszköz egyébként egy aranyos megjelenésű mesterséges intelligencia személyiség köré épült, így a jelenléte nem csupán hasznos, hanem szórakoztató is. Körülbelül térdig ér, hat keréken gurul, és képes beszélni a gazdájával. Olyasmiket mond, hogy "Itt lenn! Én vagyok a kerekes hűtőtáska!".


Mesterséges intelligencia hajtja a Heineken sörrobotját

Elöl egy érintőképernyő fedezhető fel rajta, az akadályok kikerülésében pedig kamerák és érzékelők segítik. Könnyedén tud gurulni a füvön, a deszkapallókon és a betonon, de mivel lábai nincsenek, így lépcsőket nem tudja megmászni. Hátul pedig a Heineken logójával ellátott méretes hűtőtáskája található.

A Heineken szerint a sörrobot egy töltéssel akár 15 mérföldet, azaz több mint 24 kilométert képes megtenni. Két üzemmóddal rendelkezik: az egyik által a gép követi a beállított személyt, míg a másik lehetővé teszi, hogy egy alkalmazáson keresztül irányítsák, merre is menjen.

A gyártó igyekezett leszögezni, hogy nem feltétlenül kell Heineken termékekkel feltölteni. A B.E.T. ugyanis úgy van megépítve, hogy jég szállítására legyen alkalmas, így gyakorlatilag bármilyen ital belepakolható, amit hidegen történő felszolgálásra szánnak.

A Heineken nem árulta el, hogy hány darabot gyárt a praktikus robotból, csak annyit, hogy az elmúlt hónapokban egy harmadik féllel dolgoztak együtt a megépítésén.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.