2018. 08. 05. - 09:00

Szemmozgás alapján ítéli meg a személyiséget az MI

Szemmozgás alapján ítéli meg a személyiséget az MI

Kiváló előrelépés történt ezzel a természetesebb és az emberi jeleket jobban értő robotok fejlesztéséhez – a mesterséges intelligencia ugyanis képes szemmozgásból személyiségtípusra következtetni.

Újabb lépés a tökéletesebb robotok fejlesztéséhez: a szemek mozgásából határozza meg a személyiség típusát a mesterséges intelligencia. A kutatók olyan MI rendszert fejlesztettek ki, mely képes a szemmozgásból következtetni arra, milyen ember lehet valaki a főbb jellemzőit tekintve.
 
A németországi Stuttgart Egyetem és az ausztrál Flinders Egyetem kutatói a legmodernebb gépi tanulási algoritmusokat használják, hogy demonstrálják a személyiség és a szemmozgás közötti összefüggést.
 
A robotok ma már képesek tárgyakat hozni-vinni és ezzel segíteni
A robotok ma már képesek tárgyakat hozni-vinni és ezzel segíteni
 
Kutatásuk azt mutatja, hogy az emberek szemmozgása elárulja, mennyire barátságosak, lelkiismeretesek vagy kíváncsiak – olyan algoritmus szoftver segít felismerni mindezt, amely öt nagyobb személyiségjegyre alapoz. Ezek a neuroticizmus, az extrovertáltság, a kedvesség/egyetértésre való hajlam, illetve a lelkiismeretesség.
 
A kutatók 42 önkéntes jelentkező szemmozgását figyelték meg, miközben mindennapos feladatokat végeztek az egyetem campusán. Személyiségüket jól bevált kérdőívekkel értékelték.
 
A tanulmány újabb összefüggést mutat a korábban kevésbé vizsgált szemmozgások és személyiségjegyek között, s fontos információkkal szolgál a társadalmi jelfeldolgozás és a szociális robotika terén.
 
A mesterséges intelligencia hozzájárul, hogy a feladatokon túl az emberi jelzéseket is befogadhassák
A mesterséges intelligencia hozzájárul, hogy a feladatokon túl az emberi jelzéseket is befogadhassák
 
„Annak mindenképpen megvan a lehetősége, hogy javítsunk az ember-gép interakciókon. Az emberek mindig a jobb, személyesebb szolgáltatásokat keresik” – fogalmazott Tobias Loetscher, a Dél-Ausztráli Egyetem munkatársa.
 
„Napjainkban a robotok és a számítógépek nem ismerik a társadalmat, nem tudnak alkalmazkodni a nem verbális jelekhez – mondta. – Ez a kutatás lehetőséget nyújt olyan robotok és számítógépek kifejlesztésére, melyek jóval természetesebbek és jobbak az emberi társadalmi jelek értelmezésében.”
 
A kutatás egyébként fontos hidat képez a szigorúan ellenőrzött laboratóriumi vizsgálatok és a természetes szemmozgásokról szóló tanulmányok között, melyek természetes környezetben vizsgáltak – állítják a kutatók.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.