2018. 10. 24. - 09:35

Szepszist kezel a legjobb stratégiával a mesterséges intelligencia

Szepszist kezel a legjobb stratégiával a mesterséges intelligencia

Olyan mesterséges intelligencia rendszert hoztak létre kutatók, amely kezelni tudja az akár halálossá is váló szepszist a legmegfelelőbb kezelési stratégia előrejelzésével.

A szepszis vagy vérmérgezés máig komoly problémát jelent a szakemberek számára, világszerte 6 millió ember halálát okozza évente, ezért a kutatók régóta tesznek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megtalálják hatékony ellenszerét.

AI Clinician néven az angliai Imperial College London kutatói most olyan mesterséges intelligencia rendszert alkottak, amely segíthet kezelni a szepszisben szenvedő betegeket, azzal, hogy előre megjósolja, melyik stratégia lesz a legmegfelelőbb számukra.

A rendszer megalkotásához a kutatók kb. 100 ezer intenzív osztályon kezelt kórházi páciens nyilvántartását elemezték, azon belül minden egyes orvos döntését, amely érintette őket.

A szepszis több millió ember gyilkosa - mesterséges intelligencia segít a megfelelő kezelésben

A szepszis több millió ember gyilkosa - mesterséges intelligencia segít a megfelelő kezelésben

Az AI Clinician-t szakorvosok mellett is lehet használni, hogy segítsen eldönteni a legmegfelelőbb kezelési stratégiát egyes betegek számára.

A szepszis azért különösen veszélyes, mert drasztikus esést eredményez a vérnyomásban, s hatására a szervek nem jutnak elég vérhez és oxigénhez – ez pedig többszörös szervi elégtelenséghez és halálhoz vezet.

Annak érdekében, hogy növeljék a vérnyomást és fenntartsák a szívműködést, az orvosok extra folyadékot szoktak adni a betegnek, általában só oldat formájában, illetve olyan gyógyszereket, melyek szűkítik a véredényeket és emelik a vérnyomást – ezek a vazopresszorok.

A kutatók 130, intenzív osztályon kezelt amerikai beteg adatait is elemezték egy 15 éves időszak alatt, hogy megállapítsák: vajon az MI-rendszer ajánlásai javították volna-e a betegek helyzetét, összehasonlítva azt a hagyományos kezeléssel.

A kutatók most azt remélik, kipróbálhatják a mesterséges intelligencia rendszert Anglia intenzív osztályain.

Aldo Faisal kutató kiemelte: mivel a szepszis életek millióit követeli világszerte évente, kétségbeesetten igyekeznek új eszközöket találni a betegek segítésére.

Az MI-rendszer képes volt elemezni a páciensek helyzetét – a vérnyomást és a szívverést – és meghatározni a legjobb kezelési stratégiát számukra. Kiderült, hogy ha az orvos ajánlásait társítottuk a mesterséges intelligencia által ajánlott kezeléssel, a betegnek nagyobb volt a túlélési esélye” – mondta.

A mesterséges intelligencia-rendszer létfontosságú jeleket észlel a páciensek szervezetében, s ennek alapján javasol kezelést.

Ehhez 96 ezer amerikai szepszises beteg adatait elemezte, akiket szintén az intenzív osztályon kezeltek.

A folyamat neve megerősítő tanulás – ennek során a robotok megtanulják, hogyan hozzanak döntéseket és oldjanak meg problémákat. Az AI Clinician minden beteg esetét tanulmányozta és kidolgozta a legjobb kezelési stratégiát.

Az eredmények alapján az MI által javasolt kezelés 98 százalékban egyezett vagy még jobb is volt annál, amit az orvosok ajánlottak.

A tanulmány egyébként megállapította, hogy a halálozás azoknál a betegeknél volt a legalacsonyabb, ahol a doktorok a mesterséges intelligencia-rendszerrel összehangoltan folyadék- és vasopresszor-dózist adtak a pácienseknek.

Amikor pedig az orvos döntése különbözött az MI-rendszerétől, csökkent a túlélés esélye.

Természetesen minden eset más, ám érdemes tudni, hogy az AI Clinician eszköz jóval több beteg esetéből „tanult”, mint amennyit egy ember orvos élete során lát – emelte ki Anthony Gordon, az Imperial College London professzora. Az MI-rendszer ugyanis 100 ezer beteg adatait „tartja a fejében” és emlékszik is az esetekre.

László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.