2022. 04. 28. - 08:54

Színessé alakítja az infravörös képeket a mesterséges intelligencia

Színessé alakítja az infravörös képeket a mesterséges intelligencia
Egy új, mesterséges intelligencia alapú megoldást fejleszt a Kaliforniai Egyetem tudósainak egy csoportja, melynek célja, hogy az infravörös kamerák monokróm felvételeit színessé lehessen alakítani.

Az éjjellátó kamerák az infravörös fényt, vagyis az ember számára látható spektrumon kívül eső tartományt látható fénnyé alakítják azért, hogy "lássunk a sötétben". Ez az infravörös információ csak egy fekete-fehér kép elkészítését teszi lehetővé - a mesterséges intelligencia azonban, úgy tűnik, képes a képeket színezni, hogy természetesebbnek tűnjenek.

Andrew Browne, a Kaliforniai Egyetem munkatársa és kollégái 140 képet készítettek különböző arcokról egy olyan kamerával, amely a látható fényt és az infravörös spektrum egy részét is érzékeli.

A csapat ezután betanított egy neurális hálózatot arra, hogy felfedezze az összefüggéseket a tárgyak infravörösben való megjelenése és a látható spektrumban észlelhető színük között. Miután betanították, ez a mesterséges intelligencia képes volt megjósolni a látható színt a tiszta infravörös képekből, még azokból is, amelyek eredetileg teljes sötétségben készültek.

Véget vethet a monokróm infravörös képeknek a mesterséges intelligencia
Véget vethet a monokróm infravörös képeknek a mesterséges intelligencia

Browne úgy véli, hogy a megközelítés idővel rendkívül pontos lehet, bár az eredményeket már most is nehéz megkülönböztetni a valódi színes képektől. "Úgy gondolom, hogy ezt a technológiát egzakt színkiértékelésre is lehetne használni, ha a neurális hálózat betanításához használt adatok mennyisége és változatossága elég nagy lesz a pontosság növeléséhez" - mondta.

A szakember viszont elismeri, hogy a projekt hatóköre az arcképekre korlátozódik és a mesterséges intelligencia valószínűleg soha nem lesz képes bármilyen kép színezésére anélkül, hogy hasonló típusú képeken betanították volna.

Adrian Hilton, a Surrey Egyetemről (Egyesült Királyság) azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia ideális megoldás a látható spektrumban megfigyelt és az infravörösben észlelhető összefüggések kiszűrésére. Hozzátette azonban, hogy a mesterséges intelligencia színválasztása mindig csak egy jó tipp, nem pedig a bizonyítékokon alapuló pontos következtetés.

"Az emberi arcok egy nagyon korlátozott objektumcsoportot jelentenek, ez pedig nem ültethető át azonnal egy általános jelenet színezésére - vélekedett Hilton. - Jelen állás szerint, ha az arcokon betanított módszert egy másik jelenetre alkalmaznánk, valószínűleg nem működne, vagyis semmi értelmeset nem csinálna."

Hilton azt is elmondta, hogy ugyanaz a mesterséges intelligencia, amelyet kizárólag infravörös képek alapján képeztek ki gyümölcsök színezésére, mindig becsapódna például egy véletlenszerűen kiválasztott kék banánnal, mivel a kontextust olyan képekből tanulta meg, ahol a képzési adatok között jóval több sárga banánt ábrázoló kép szerepelhetett.

A módszer tehát még nem tökéletes, de az eddigi kísérletek rendkívül ígéretesnek bizonyulnak és egy újabb területet nyitnak a mesterséges intelligencia hasznos alkalmazásában.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.