2020. 06. 15. - 10:45

Szókimondó dalszövegeket tud kiszűrni a mesterséges intelligencia

Szókimondó dalszövegeket tud kiszűrni a mesterséges intelligencia
A népszerű Deezer zenestreamelő szolgáltatás egy új, mesterséges intelligencia alapú eszközt állított szolgálatba, méghozzá azzal a céllal, hogy kiszűrje a túlságosan szókimondó, obszcén dalszövegeket - olyanokat, amelyeket az emberi ellenőrzés nem volt képes.

A Deezernek több mint 14 millió aktív felhasználója van világszerte, a rendszerükben lévő dalok száma pedig meghaladja az 56 milliót. Ezen dalok egy része olyan szókimondó, sok esetben durva és obszcén szövegeket tartalmazhat, amelyek bizonyos korosztályokra nincs jó hatással. Éppen ezért a Deezer a manuális, azaz emberek által végzett szűrés mellett a modern technológiát is csatasorba állítja, hogy kiszűrjék ezeket a dalokat, és megfelelő besorolással tudják ellátni őket.

A mesterséges intelligencia alapú megoldás fő célja, hogy megvédje a gyerekeket azoktól a dalszövegektől, melyek a gengszter létet, a kábítószerezést, a gyilkosságot vagy egyéb káros jelenséget pozitívként, "menő dologként" állítják be. Az ilyen jellegű explicit szövegeket az MI kizárólag a hanganyag elemzésével szűri ki. Természetesen ember is képes lenne elvégezni ezt a feladatot, de sokmillió zeneszám esetében ez óriási munka lenne.

Biztonságosabbá válik a zenehallgatás a Deezeren a mesterséges intelligencia által
Biztonságosabbá válik a zenehallgatás
a Deezeren a mesterséges intelligencia által


Hogy a mesterséges intelligencia használatához fordultak, azt többek között az idézte elő, hogy a lemezkiadók néha megbízhatatlanul alkalmazták az "explicit tartalom" címkét az egyes dalokra. Vagyis konkrétan nem adták azt hozzá olyan számokhoz, ahol ez indokolt lett volna. A Deezer egyik kutatója szerint a zenei katalógusuk egy jelentős részét érinti ez a probléma, tehát tenni kellett ellene.

Biztonságosabbá válik a zenehallgatás a Deezeren a mesterséges intelligencia általA Deezer egy Spleeter nevű eszközt használ arra, hogy a hangokat kinyerjék a dalokból. Ezután a dalszövegeket egy speciális kulcsszófelderítő rendszeren keresztül futtatják le, amely képes észrevenni a potenciálisan sértő szavakat, kifejezéseket. Végül egy bináris osztályozó besorolja a dalszövegek részeit "rossz" és "jó" kategóriába.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tesztek során kiderült: a mesterséges intelligencia igen jól működik, de nem olyan jól, mint az ember. Éppen ezért ez a modern eszköz csak segítséget nyújthat a humán alapú ellenőrzéshez, de nem válthatja ki azt (egyelőre).

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.