2018. 02. 12. - 09:45

Szól az autó, ha ideges a vezető – újabb mesterséges intelligencia-vívmány

Szól az autó, ha ideges a vezető – újabb mesterséges intelligencia-vívmány

Az autó volánja mögött ülve számos érzelmet tapasztal meg az ember – beleértve a fáradtságot, a dühöt valamely szituáció kapcsán, de az izgatottságot is. A Ford a mesterséges intelligencia segítségével olyan kocsit tervezett, amely reagál az idegességre.

„Olvas” az érzéseinkben a Ford által tervezett, mestereséges intelligencia használatával készült autó, mely felhívja a figyelmet a sofőr izgatottságára, idegességére.

A Designworks-el együttműködve a Ford olyan kocsit kreált – Buzz Car néven -, amely hordozható mesterséges intelligenciát is magába foglal. A Focus RS modellbe beépített technológia lényege, hogy a sofőr csuklóján két szenzort visel, az egyik a szívverést figyeli, a másik a bőrön jelentkező válaszokat.

A Ford Focus RS fényekkel jelzi, ha izgatott a vezető

A Ford Focus RS fényekkel jelzi, ha izgatott a vezető

Minden alkalommal, amikor az érzékelő izgatottságot, idegességet tapasztal – hiszen nő a vezető szívverése -, fénykijelző lép működésbe, amely „kivilágítja” a kocsi belső terét.

A Mirror Online lap próbavezetésre is elvitte a Fordot, s a merészebb helyzetekben valóban megnőtt a sofőr szívverése, melynek következtében az autó oldalán megjelentek a fények.

Veszélyes helyzeteket jelez a mesterséges intelligencia használatával készült autó

Veszélyes helyzeteket jelez a mesterséges intelligencia használatával készült autó

A Buzz Car persze egyelőre nem fogja elárasztani az utakat, ám a Ford abban bízik, hogy a kutatás segít az embereknek rájönni arra: a jármű képes reagálni a vezető érzelmeire.

A projekt részeként egyébként a Ford azt is vizsgálja, hogyan lesznek képesek a jövőben az autóban levő rendszerek tájékoztatni minket érzelmi állapotunkról: a stressz-, a fáradtság és a dekoncentráltság szintjéről, s ezzel figyelmeztetést küldeni nekünk, egyúttal átvenni vészhelyzetben a kocsi feletti uralmat.

Dr. Marcel Mathissen, a Ford Európa tudományos kutatója elmondta: a vezetésnek élvezhető élménynek kell lennie, s ők azon dolgoznak, hogy biztonságosabbá és egészségesebbé tegyék ezt a tevékenységet.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.