2022. 06. 03. - 08:54

Temperamentum alapján állapítja meg a baba korát és nemét a mesterséges intelligencia

Temperamentum alapján állapítja meg a baba korát és nemét a mesterséges intelligencia
Egy nemrégiben kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú eszköz képes megjósolni az újszülöttek korát és nemét, melyhez a babák temperamentuma szolgáltatja a legfontosabb adatokat. Az algoritmus a gépi tanulás lehetőségeit alkalmazta 4438 csecsemő elemzésére.

Szokásos körülmények között nem könnyű különbséget tenni egy újszülött fiú és egy lány között pusztán a temperamentum alapján, viszont amikor körülbelül egyévesek lesznek, ez megváltozik.

Egy új gépi tanulási algoritmus 4438 csecsemő életkorát vizsgálta, sikeresebben, mint amennyire képes volt megfejteni a baba nemét pusztán az első 48 hetének temperamentumadatai alapján. Miután azonban ez a 48 hetes időszak eltelt, az algoritmus nemi osztályozási képességei jelentősen javultak, ami arra utal, hogy a nemi különbségek a baba születése után 48 héttel válnak hangsúlyosabbá.

Vagyis a kutatók most már képesek megérteni, hogy az emberi csecsemőknél mikor lép életbe a nemi hovatartozás. "Ez egy olyan képet sugall, mely szerint a temperamentum egyéves kor körül kezd erőteljesebben differenciálni a nemek szerint" - idézte Maria Gartsteint, a tanulmány vezető szerzőjét a Washingtoni Állami Egyetemről a TechXplore.

A mesterséges intelligencia a gyermekek korát és nemét is felismeri
A mesterséges intelligencia a gyermekek korát és nemét is felismeri

A csecsemők nemek szerinti temperamentumkülönbségeit célzó korábbi kutatások nem vizsgálták a két változót együttesen, a problémát pedig az adatok hiánya jelentette. Ennek kiküszöbölésére a kutatók 2006 és 2019 között gyűjtötték össze a csecsemők viselkedésére vonatkozó kérdőívek adatait.

A felmérés lényegében azt kérte a szülőktől, hogy jegyezzék fel a 191 különböző viselkedési forma előfordulásának gyakoriságát gyermeküknél, egyrészt miután betöltötte a 3 hónapos kort, másrészt egy évvel a születése után. 14 különböző mérőszámot értékeltek ki, köztük a mosolygást, az aktivitási szintet, a dühöt és a félelmet. A kutatók 2298 fiú és 2093 lány adatait gyűjtötték össze a vizsgálat céljára.

Ezután a tanulmány társszerzője, Erich Seamon az Idahói Egyetemről gépi tanulási algoritmusok segítségével különböző időszakokban - 0-24 hetes korban, 24-48 hetes korban és 48 hétnél idősebb korban - a 14 temperamentumdimenzióra vonatkozó értékelések alapján fiúnak vagy lánynak minősítette a csecsemőket. A mesterséges intelligencia algoritmusának teljesítménye a csecsemő életkorának növekedésével javult.

A kutatók megállapították, hogy a félelem volt a legfontosabb a fiúk és a lányok megkülönböztetésében. Tanulmányuk azt az állítást is megerősíti, hogy a félelem szocializáció hatásai az egyéves kor betöltése után is érezhetők maradnak a csecsemőknél.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.