2021. 12. 03. - 08:07

Titkokat fedezett fel a pókhálókban a mesterséges intelligencia

Titkokat fedezett fel a pókhálókban a mesterséges intelligencia
A pókhálók rendkívül összetett "szerkezetek", hiszen a bonyolult mintáktól kezdve a szakítószilárdságon át az optoelektronikai architektúrákig számos rejtélyt hordoznak magukban. A mesterséges intelligencia viszont néhány érdekességet kiderített róluk.

A Johns Hopkins Egyetem tudósai egy újonnan bejelentett kutatási témában kiderítették, milyen módszerrel szövik a pókok a hálójukat. Ebben az éjszakai látás és a mesterséges intelligencia kombinációja volt a segítségükre.

Az éjjellátó felvétel lehetővé tette a kutatók számára, hogy a sötétben ügyködő pókok minden egyes mozgását nyomon kövessék és rögzítsék. Ez járult hozzá egy olyan algoritmus kifejlesztéséhez, amelynek segítségével megértették, hogyan képesek a pókok hálót, vagyis ezeket az elegáns, összetett és geometriai pontosságú szerkezeteket létrehozni.

A tanulmányból kiderül, hogy a koreografált hálóépítés alapja a pók tapintásérzékelésére épül, tehát a látás nem játszik főszerepet az éjszakai folyamatban. Ehhez pedig veleszületett viselkedésre és finoman hangolt motoros képességekre van szükség.


Mesterséges intelligencia merült el a pókhálók rejtelmeiben

A vizsgálat első hullámában hat pókot vizsgáltak. A szakemberek több millió egyedi lábmozdulatot rögzítettek, majd kifejezetten az egyes végtagok mozgásának érzékelésére kifejlesztett gépi látószoftverrel értékelték ki azokat.

A különböző pókok későbbi vizsgálatából kiderült, hogy a hálókészítési viselkedések figyelemre méltóan hasonlóak a pókok között. A minták mesterséges intelligencia segítségével történő értékelése lehetővé tette a kutatók számára, hogy pusztán a lábak helyzetének meglátásából megjósolják, hogy a pók a háló mely részén dolgozik.

Ez arra a feltételezésre késztette a tudósokat, hogy a hálóépítés szabályalapú rendszere működik, még akkor is, ha a különböző pókfajok egyedi hálói különböznek egymástól. Ebből következik, hogy a hálóépítés szabályai minden pókfaj agyában kódolva vannak.

A kutatás eredményeképpen egy olyan hálóépítési szabálykönyv született, amely új ismeretekkel szolgál a hálóépítés több órán át tartó folyamatáról. A kutatók készítettek egy videót is, amely a kutatás további aspektusait ismerteti.

Az első fázison továbblépve a tudósok tudatmódosító szerekkel kívánnak kísérleteket végezni különböző pókokon. A cél itt az, hogy meghatározzák a pók agyában azokat a konkrét területeket, amelyek a hálóépítés különböző szakaszaiért felelősek.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.