2021. 05. 06. - 08:33

Több mint 215 milliárd forintnyi eurót fektet Spanyolország a mesterséges intelligenciába

Több mint 215 milliárd forintnyi eurót fektet Spanyolország a mesterséges intelligenciába
Spanyolországban igen komolyan veszik a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségeket, ennek pedig mi is lehetne jobb bizonyítéka, mint az, hogy nemrég bejelentették: óriási pénzeket fektetnek ebbe a területbe, ami reményeik szerint az egész ország javára fog válni.

Maga Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök jelentette be nemrég, hogy Spanyolország 600 millió eurót (vagyis átszámítva több mint 215 millárd forintot) fektet be a mesterséges intelligencia fejlesztésébe a következő két évben, méghozzá a nemzetgazdaság átalakítását célzó tervek részeként.

"A program 2021-től 2023-ig tartana, 330 millió eurós kezdeti injekcióval indulna" - mondta Pedro Sanchez.

A mesterséges intelligencia fejlesztése a tavaly júliusban bejelentett spanyol digitális átalakulási program egyik fő célkitűzése, amely a spanyol gazdaság átalakítására irányuló terv része.

Sanchez elmondta, hogy a kormány MI-stratégiájának célja, hogy "Spanyolországot a gazdasági és társadalmi fejlődés érdekében azokhoz az országokhoz zárkóztassuk fel, amelyek a megbízható mesterséges intelligencia tanulmányozásában és alkalmazásában vezető szerepet töltenek be. Hisszük, hogy ebben van a gazdasági modernizáció egyik fő alappillére".

A gazdaság fellendítését várják a mesterséges intelligenciától Spanyolországban
A gazdaság fellendítését várják a mesterséges intelligenciától Spanyolországban


Az elképzelés az volt, hogy "bizalmi környezetet teremtsenek egy olyan mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatban, amely befogadó és fenntartható, és amelynek középpontjában a lakosság áll" - áll a kormány közleményében.

Az állami beruházást tovább növeli a spanyol Next Tech alap hozzájárulása, mely a digitális technológiával kapcsolatos vállalkozói tevékenység ösztönzését tűzte ki célul. A köz- és magánszféra közötti kezdeményezés célja, hogy 3,3 milliárd euró értékű magánfinanszírozást mozgósítson, amelyet a mesterséges intelligenciába és a digitális gazdaságba fektetnek be.

Október elején Spanyolország bemutatta az EU által finanszírozott gazdaságélénkítési tervét, aminek célja több mint 800.000 új munkahely létrehozása, valamint az ország kihúzása abból a gazdasági visszaesésből, mely évtizedek óta a legsúlyosabb formában van jelen.

A tervet abból a 140 milliárd eurós támogatásból és hitelből finanszírozzák, amelyet Spanyolország az EU hatalmas mentőalapjából kap, és ezzel Olaszország mellett az egyik legnagyobb kedvezményezett lesz a kontinensen.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.