2022. 08. 12. - 08:15

Többmillió fehérje szerkezetét képes megjósolni a mesterséges intelligencia

Többmillió fehérje szerkezetét képes megjósolni a mesterséges intelligencia
A biológia kutatása örökre megváltozhat, miután a DeepMind által kifejlesztett AlphaFold mesterséges intelligencia nemrég sikeresen frissítette adatbázisát 200 millió fehérje információjával. A tudósok szerint ebben benne van a Föld összes organizmusának információja, beleértve az állatokat és a növényeket.

Az AlphaFold az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriummal (EMBL) partnerségben jött létre, s már a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy a tudomány által eddig ismert összes fehérje molekuláris szerkezetét pontosan meg tudja jósolni.

Ennek fő célja, hogy nagyobb sebességgel haladjon előre az egészségügyi ágazat a fejlesztések és innovációk terén, például az új gyógyszerek feltalálásában és a különböző betegségek gyógymódjainak felfedezésében.

A tervek szerint az összes, e technológia által talált információt a világ teljes tudományos közössége számára elérhetővé teszik, mivel Pushmeet Kohli, az AlphaFold igazgatója szerint ez "a mesterséges intelligencia eddigi legnagyobb hozzájárulása a tudományos ismeretekhez".

Mielőtt ez a mesterséges intelligencia megkezdte volna működését, egyetlen fehérje molekuláris szerkezetének azonosítása hosszú kutatási és kísérletezési folyamatokat igényelt, ami azt jelentette, hogy például új gyógyszerek kifejlesztése is rengeteg időt vett igénybe. Azonban a hír, hogy ez a technológia 200-zal bővítette adatbázisát, óriási előrelépést jelent a tudomány számára.

Mérföldkőnek számító előrelépést hozott a mesterséges intelligencia a fehérjekutatásban
Mérföldkőnek számító előrelépést hozott a mesterséges intelligencia a fehérjekutatásban

A deepmind, a mesterséges intelligenciát létrehozó cég 2021 júliusában tette közzé a történelem eddigi legteljesebb, csaknem egymillió biológiai struktúrát tartalmazó térképét az emberi fehérjékkel. Most azonban a rekordot kibővítették, és feltárták a 200 millió felfedezett fehérje összetételét, amely megfelel a bolygón élő összes élőlénynek, köztük az állatoknak és a növényeknek is.

A dolog érdekessége, hogy a mesterséges intelligencia támogatása nélkül az emberi civilizációnak évezredekbe telt volna, hogy manuálisan megtalálja ezen, több millió fehérje összes molekuláris szerkezetét. Tehát ennek a számítógépes rendszernek a sebessége összehasonlíthatatlan az emberéhez képest.

Ennek a technológiának a hatása már a mindennapi élet különböző területeire is kezd átterjedni. Jó példa erre az Isomorphic Labs, vagyis egy gyógyszeripari vállalat, amelyet azzal a céllal alapítottak, hogy az AlphaFold felfedezései alapján gyógyszereket állítson elő.

A globális tudományos közösség néhány tagja a maga részéről máris megszólalt. Konkrétan Eric Topol, a világ egyik legrangosabb orvosbiológiai kutatóközpontjának, a Scripps Researchnek az igazgatója elmondta, hogy egy fehérje 3D szerkezetének meghatározása korábban hónapokig vagy évekig tartott, ma pedig már másodpercek alatt elvégezhető. "A szinte teljes fehérjeuniverzumot leíró szerkezetek újdonságával napról napra több biológiai rejtély megfejtésére számíthatunk" - tette hozzá.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.