2020. 06. 27. - 08:58

Új csillagok felfedezésével segít a mesterséges intelligencia megérteni a galaxisunk eredetét

Új csillagok felfedezésével segít a mesterséges intelligencia megérteni a galaxisunk eredetét
A Gaia űrtávcső adatainak elemzésével képes a mesterséges intelligencia arra, hogy új csillagok felkutatásával segítse a tudósok munkáját a galaxisunk eredetének vizsgálata során.

A leeds-i egyetem kutatói a mesterséges intelligencia által új csillagok ezreit fedezték fel, amik hasznos információkat közölhetnek a galaxisunk, tehát a Tejút kialakulásáról. Ehhez a 2013-ban az űrbe küldött Gaia űrtávcső által összegyűjtött képeket használták fel, mely űrtávcsövet éppen a galaxis 3D-térképének elkészítéséhez állítottak pályára.

Miután az adatokat a gépi tanulási technikával analizálták, több mint 2000 új protocsillagot, azaz születőben lévő csillagot találtak, amelyek gáz- és porfelhőkben képződnek az űrben. Érdekesség, hogy a tudósok korábban csak 100 ilyen csillagot vettek nyilvántartásba, és már ezek is igen mély betekintést nyújtottak az égitestek kialakulásának hátterébe. Az újonnan azonosított csillagok pedig még inkább segítik megérteni a galaxisunk létrejöttét.

A galaxisunk kialakulását segít megfejteni a mesterséges intelligencia
A galaxisunk kialakulását segít megfejteni a mesterséges intelligencia


A kutatók a hatalmas, úgynevezett Herbig Ae/Be csillagokra irányították a figyelmüket, amelyek tömege legalább kétszere a Nap tömegének. Úgy vélik, hogy ezek a hatalmas objektumok hozzájárulnak az új csillagok megjelenéséhez.

A csapat a Gaia által összegyűjtött adatokat egy részhalmazra szűkítette, amelyet 4,1 millió csillag alkot, és amelyek nagy valószínűség szerint tartalmazzák a kiszemelt protocsillagokat. Ezután a mesterséges intelligencia alapú eszköz átvizsgálta az adatokat, hogy aztán létrehozzon egy 2.226 csillagból álló listát, amelyek vélhetően Herbig Ae/Be protocsillagok.

Végül a hitelesítés következett, mely során az újonnan talált csillagok közül 145-öt földi obszervatóriumokból, Spanyolországból és Chiléből is megvizsgálták, ahol a csillagokból származó fényt is meg tudták mérni. Az eredmények azt mutatták, hogy az MI-eszköz pontosan meg tudja állapítani, hogy mely csillagok kerülnek a Herbig Ae/Be protocsillagok csoportjába.

Ilyen többek között a hangzatos nevű Gaia DR2 42890945725862720 csillag, ami 8.500 fényév távolságra van a Földtől, a tömege 2,3-szorosa a Nap tömegének, és nagyjából hatmillió éve létezik. Ez egyébként csillagévekben számolva igen kevés, tehát egy nagyon fiatal csillagról van szó.

A kutatók úgy vélik, hogy ezeknek a csillagoknak az azonosítása megváltoztathatja a galaxis tanulmányozásának eddigi irányát, idővel pedig a Tejút kialakulását is segít megérteni a számukra.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.