2020. 05. 05. - 09:45

Új mesterséges intelligencia-teszt diagnosztizálja a korai zöldhályogot

Új mesterséges intelligencia-teszt diagnosztizálja a korai zöldhályogot

Mesterséges intelligencia használatával fejlesztettek ki kutatók egy gyors tesztet annak meghatározására, mely glaukómás (zöldhályogos) embereknél alakulhat ki vakság.

A zöldhályog vagy glaukóma sajnos sokak számára jól ismert szembetegség. Mesterséges intelligencia használatával kutatók most olyan gyorstesztet fejlesztettek ki, amely azonosítja: mely glaukómában szenvedő embereknél haladhat előre a betegség, vakságot okozva.
 
A glaukóma a vakság kialakulásának egyik vezető oka 60 éves kor felett. Világszerte 60 millió embert érint, s 2040-re ez a szám megduplázódhat, ahogyan a népesség öregszik.
 
A zöldhályog oka a retinában levő sejtek pusztulása a szem hátsó részén.
 
A mesterséges intelligenciának (MI) köszönhetően ma már az orvosok képesek felismerni a glaukóma korai jeleit, s időben elvégezni a kezelést a betegségben szenvedők látásának megmentéséhez.
 
A mesterséges intelligencia segít időben előrejelezni a glaukómát és elkezdeni a kezelést
A mesterséges intelligencia segít időben előrejelezni a glaukómát és elkezdeni a kezelést
 
Most olyan eszközt fejlesztettek ki az MI alkalmazásával, amely gyorstesztként azonosítja, mely embereknél áll fenn a vakság kockázata a glaukóma előrehaladtával.
 
A mesterséges intelligencián alapuló teszt 18 hónappal korábban detektálja a glaukóma fejlődését, mint a jelenleg használt módszer – áll az Expert Review of Molecular Diagnostics folyóiratban közzétett tanulmányban.
 
„A zöldhályog korai felismerése, valamint fejlődésének előrejelzése segíthet fenntartani az emberek látását, ahogyan a kezelés is sokkal sikeresebb, ha korai szakaszban kezdik kezelik a beteget” – mondta el Eduardo Normando, a londoni Imperial College munkatársa, s a tanulmány első szerzője.
 
Hogyan működik a teszt?
 
A teszt rövidítése DARC (Detection of Apoptosing Retinal Cells – apoptózison áteső retina sejtek detektálása). Ennek során egy fluoreszkáló festéket juttatnak a véráramba, mely kapcsolódik a retinasejtekhez és láthatóvá teszi azokat, amelyek már elindultak az apoptózis felé – tehát elkezdődött a programozott sejthalál folyamata.
 
A károsodott sejtek élénk fehér színűvé válnak a szemvizsgálat során, s minél inkább károsodott egy sejt, annál magasabb a DARC-száma.
 
Gyakori kihívást jelent a specialisták számára, hogy nem értenek egyet abban, mit látnak egy adott felvételen. Így a kutatók most bevonták a folyamatba a mesterséges intelligenciát.
 
A tanulmány résztvevői közül 60 embert vizsgáltak – 20-an glaukómával küzdöttek, 40-en pedig egészségesek voltak és a kontrollcsoportba tartoztak. Az alanyokat 18 hónapon át követték, hogy lássák, romlott-e szemük egészsége.
 
A kutatók képesek voltak pontosan előrejelezni a progresszív glaukómás károsodásokat, 18 hónappal korábban, mint a jelenlegi módszer, az OCT retinális képalkotó technológia.
 
Megállapították: minden olyan betegnél, akinek a DARC-száma meghalad egy bizonyos küszöbértéket, progresszív glaukóma alakul ki a nyomonkövetés során.
 
Vagyis, a DARC hatékonyan használható biomarkerként, mesterséges intelligencia-alapú algoritmusokkal ötvözve – emelte ki Francesca Cordeiro, a Londoni Egyetemi Kollégium Szemészeti Intézetének vezető kutatója.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.