2019. 04. 15. - 10:15

Új modell gyorsíthatja fel a háztartási robotok terjedését

Új modell gyorsíthatja fel a háztartási robotok terjedését

Blue néven hoztak létre kutatók egy új robotot, mely forradalmasíthatja a háztartásban alkalmazható robotok fejlesztését, hála a mesterséges intelligenciának.

A hatékony háztartási robotok alkalmazás régi álma az embereknek. Időt takarítanak meg nekünk és átveszik az unalmas feladatok nagy részét.
 
Természetesen ehhez precíznek kell lenniük, a megfelelő fogás és precizitás pedig még mindig fejtörést okoz a kutatóknak, noha mindig van egy kis előrelépés.
 
A szakembereknek most sikerült egy olyan, Blue névre keresztelt, alacsony költségvetésű, emberbarát robotot létrehozniuk, melyet a mesterséges intelligencia (MI) alkotott kifejezetten otthoni használatra.
 
Blue, a mesterséges intelligencia robot ruhát hajtogat
Blue, a mesterséges intelligencia robot ruhát hajtogat
 
A robotok rendelkeznek humán erővel és pontossággal, de egyes alapvető emberi feladatok végrehajtásával még mindig hadilábon állnak. Ilyen a ruhák hajtogatása vagy egy csésze kávé elkészítése is.
 
Blue alacsony költségvetésű, emberbarát robot, melyet a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja készített és épített.
 
A Blue-t úgy alakították ki, hogy a mesterséges intelligencia legutóbbi fejlesztéseit tudja használni és mély tanulással mesteri fokra fejlessze az emberi feladatok végzését, miközben megfizethető és biztonságos marad. A cél most az, hogy minden mesterséges intelligencia kutatónak legyen egy, s a jövőben minden háztartás megengedhesse magának.
 
A Blue robotot Pieter Abbeel, az egyetem villamosmérnöki és számítógéptudományi tanszékének professzora alkotta, Stephen McKinley és David Gealy egyetemi hallgató részvételével. A kutatócsapat bízik abban, hogy a Blue felgyorsítja a robotika fejlesztését az otthonok számára.
 
„A mesterséges intelligencia igen sokat tett a már meglevő robotok hatékonyságáért, ám mi olyat
szerettünk volna létrehozni, mely magának az MI-nek is megfelelő - magyarázta Abbeel. – A ma elérhető robotok túl drágák, nem igazán biztonságosak a konyhában, s hasonlóan saját magukra sem. Amennyiben kísérleteken és hibákon keresztül tanulnak, könnyen kárt tehetnek magukban. Olyan robotot szerettünk volna alkotni, amely a mesterséges intelligencia-korszaknak is megfelelő, nagymértékben precíz, milliméter pontosan dolgozik” – fejtette ki a kutató.
 
A Blue tartós, műanyag alkatrészei és nagy teljesítményű motorjai összességében kevesebb, mint 5000 dollárból előállíthatók és összeszerelhetők.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.