2020. 01. 19. - 09:01

Ürülékből vizsgálja a macskák egészségét a mesterséges intelligencia

Ürülékből vizsgálja a macskák egészségét a mesterséges intelligencia
A tajvani LuluPet egy olyan innovatív alomdobozt fejlesztett ki, ami képes arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével elemezze a "végtermékeket", ezáltal időben felismerve az esetleges rendellenességeket.

A macskák egészségi állapotának megőrzésében segíthet a mesterséges intelligenciával is felvértezett macskaalom. Ráadásul nem is csupán egy, hanem akár több macska esetén is elég mindössze egyetlen ilyen ládát venni, mivel a fejlett képességek okán az alom képes meghatározni, hogy a széklet vagy a vizelet pontosan melyik macskától származik. Ez megkönnyíti felderíteni azt, hogy melyik házi kedvenccel van esetleg bármilyen probléma.

A rendszer működése egyszerű és gyors. A macska bemegy a félig zárt alomdobozba, elvégzi a dolgát, majd az ebből kinyert adatok eljutnak a gazdi okostelefonos alkalmazásába, hogy aztán ott megtörténjen az elemzés. A mesterséges intelligencia alapú megoldás még azt is lehetővé teszi, hogy Alexa- vagy Google Home-eszközöket használjunk, így például megkérdezhetjük azt, hogy "Alexa, Cirmi most ürített székletet?".


A macskák egészségére ügyel a mesterséges intelligencia


Az elemzés során nem csupán az esetleges betegségekre derülhet fény, hanem arra is, ha a macska bármilyen egyéb problémával küzd. Ilyen lehet többek között az, hogy túlsúlyos-e, vagy hogy megfelelő mennyiségű táplálékot vagy vizet tartalmaz-e a szervezete.

Hogy éppen mely macska tartózkodik az alomdobozban, azt infravörös- és súlyérzékelők segítségével állapítja meg a rendszer. Van egy beépített kamera is a dobozban, amivel egyrészt az alkalmazáson keresztül lehet követni a történéseket, másrészt az ürülékről készült képeket a mesterséges intelligencia összehasonlítja más macskák ürülékének képeivel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden normális-e.

A macskák egészségére ügyel a mesterséges intelligenciaBár a LuluPet első ránézésre fura és egyben érdekes találmánynak tűnhet, mégis rendkívül fontos szerepet tölthet be. A macskáknál ugyanis egyáltalán nem általános, hogy rosszullét vagy betegség esetén bármilyen jelet fel lehet rajtuk fedezni. Sokszor csak akkor derül ki, hogy valami gond van, ha már a betegség előrehaladott állapotban van, így a korai felismerés akár meg is mentheti a cica életét.

A LuluPet-et a hírek szerint valamikor márciusban fogja forgalomba hozni az Amazon, méghozzá 149 dolláros, azaz kb. 45.000 forintos áron.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.