2019. 01. 22. - 10:10

Vérben úszó robotok a gyógyszerhatékonyságért

Vérben úszó robotok a gyógyszerhatékonyságért

Miniatűr, rugalmas robotokat fejlesztettek ki tudósok, amelyek képesek környezetüknek megfelelően formát változtatni és áthaladnak folyadékokon – így a vérereken is.

A közeljövőben növelheti a gyógyszerek hatékonyságát egy, a tudósok által kifejlesztett rugalmas robot.
 
A rendkívül apró szerkezet képes formát változtatni aszerint, hogy milyen a környezet és folyadékokban is tud haladni – ez azt jelenti, hogy a vérerekben úszhat és célzottan juttathatja el a gyógykészítményt az adott beteg szövetbe.
 
Az intelligens, biokompatibilis mikrorobotok nagymértékben elasztikusak, hidrogél nanokompozitokból készülnek, melyek mágneses nanorészecskéket tartalmaznak – így elektromágneses mezővel szabályozhatók.
 
A vérben is képesek úszni az apró, rugalmas robotok
A vérben is képesek úszni az apró, rugalmas robotok
 
Ennek eredményeképpen ezek a miniatűr robotok képesek úszni a folyadékban és szükség szerint módosítani alakjukat.
 
Átférnek a szűk vérereken, bonyolult rendszereken, anélkül, hogy a sebességet vagy a manőverezési képességet veszélyeztetnék – hangsúlyozta a Selman Sakar által vezetett kutatócsoport a Lausanne-i Ecole Polytechnique Fédérale-ból, valamint Bradley Nelson az ETH Zurich-ből.
 
A Science Advances szaklapban közölt tanulmány „élő mikroorganizmusokként” írta le a lágy, biokompatibilis eszközt, amely sűrű, viszkózus folyadékokon is átjut a rá jellemző sebességgel.
 
„A természet igen sokféle mikroorganizmust hozott létre, melyek megváltoztatják alakjukat a környezeti feltételek változásakor. Ez az alapelv inspirálta a mikrorobot tervezését is” – mondta el Nelson. Amellett, hogy ezek a szerkezetek fokozott hatékonyságot biztosítanak, a miniatűr lágy robotokat elkészíteni is könnyű és kevésbé költséges.
 
A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy javítsa teljesítményüket az összetett folyadékokban úszás kapcsán – mivel ilyenek bőségesen találhatók az emberi testben.
 
A szakemberek úgy gondolják, hogy a rugalmas, apró robotot origami alapú összecsukási módszerrel lehetne kisebbíteni. A deformációk előre programozhatók érzékelők vagy működtetők nélkül, lehetővé téve, hogy a robot automatikusan a leghatékonyabb formát vegye fel.
 
A robotokat elektromágneses mezővel lehet vezérelni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.