2019. 11. 09. - 08:00

Vérteszttel azonosítja az agytumor jeleit a mesterséges intelligencia

Vérteszttel azonosítja az agytumor jeleit a mesterséges intelligencia

A vérminták kémiai elemzése mesterséges intelligencia programmal kombinálva lényegesen felgyorsíthatja az agydaganat diagnózisát – derült ki egy Glasgow-i konferencián.

Új módszert fejlesztettek ki a kutatók az agytumor diagnózisának felgyorsítására, amelyet az angliai Glasgow-ban megrendezett NCRI Rák Konferencián mutattak be.
 
A vérminták kémiai elemzése, kombinálva egy mesterséges intelligencia programmal jelentősen gyorsíthatja az agydaganat felderítését.
 
Az agytumornak általában nincsenek egyértelmű tünetei, a fejfájás és a memóriaproblémák ugyanis egyéb okból is jelentkezhetnek. Így az orvosok jelenleg csak az agyszkennelésre támaszkodhatnak, ez az egyetlen mód a diagnózisra.
 
A kutatók új módszere a kémiai nyomokat mutatja ki, melyeket a vérben elfed az agytumor – ezzel javíthatják az agydaganatosok túlélési esélyét.  A diagnózis gyorsabb és hatékonyabb lesz.
 
Dr. Paul Brennan, az Edinburgh-i Egyetem vezető klinikai tanára és tiszteletbeli tanácsadója elmondta: az agytumor átlagosan 20 évvel rövidíti meg az ember életét, a legnagyobb mértékben minden rákos megbetegedés között.
 
Mesterséges intelligencia segít azonosítani az agytumorral küzdőket
Mesterséges intelligencia segít azonosítani az agytumorral küzdőket
 
A betegek 62 százalékát a sürgősségi osztályon diagnosztizálják, annak ellenére, hogy háziorvosuk látta őket korábban többször is. Ennek oka az, hogy az agydaganat diagnosztizálása meglehetősen nehéz.
 
A fejfájás lehet az agytumor jele, de valami másé is, ezért agyszkennelésre viszonylag kevés embert küldenek el ilyen okból. Kihívás azonosítani azt a személyt, aki prioritást élvez a sürgős vizsgálat szempontjából.
 
Dr. Brennan dr. Matthew Baker-rel, a brit Strathclyde-i Egyetem szakemberével és a ClinSpec Diagnostics Ltd. tudományos vezetőjével dolgozott együtt a teszt fejlesztésén, hogy segítsen az orvosoknak gyorsan és hatékonyan megtalálni azokat a pácienseket, akiknél az agytumor kialakulása a legvalószínűbb.
 
A teszt egy már létező technikán alapul, amelynek neve infravörös spektroszkópia – segítségével az egyén vérének kémiai összetételét vizsgálják, mesterséges intelligencia programmal kombinálva, amely képes azonosítani az agydaganatok valószínűségét jelző kémiai nyomokat.
 
Az új vértesztet 400, olyan pácienstől vett vérmintán próbálták ki, akiknek a jelek miatt agyszkennelést javasoltak. Közülük 40-ről derült ki, hogy agydaganatuk van.
 
A teszt használatával a kutatók képesek voltak korrekten azonosítani az agytumorok 82 százalékát. Ugyancsak megfelelően detektálta azon emberek 84 százalékát, akiknek nem volt agytumora, ami azt jelenti, hogy alacsony a hamis-pozitív arány.
 
A leggyakrabban előforduló agydaganat esetében, amelynek neve glioma, a teszt 92 százalékos pontosságot mutatott.
 
„Az eredmények rendkívül ígéretesek, mert arra utalnak, hogy technikánk pontosan meg tudja állapítani, ki agydaganatos nagy valószínűséggel és ki nem” – emelte ki dr. Baker.
 
A technika csupán egy kis vérmintát igényel, mégis emberek nagy mennyiségét lehet tesztelni a segítségével.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.