2022. 07. 23. - 08:56

Világháborús képeken azonosítja az arcokat a mesterséges intelligencia

Világháborús képeken azonosítja az arcokat a mesterséges intelligencia
Egy Daniel Patt nevű Google-mérnök olyan mesterséges intelligencia alapú megoldást fejlesztett ki, amely arcfelismerő technológiát használva a második világháborús fotók átnézésével azonosítja a holokauszt túlélőit és áldozatait.

Daniel Patt számára a "From Numbers to Names", azaz "Számoktól a nevekig" (N2N) mesterséges intelligencia eszköz kifejlesztésének ötlete 2016-ban, a varsói POLIN Lengyel Zsidó Történeti Múzeumban kezdődött, miközben a holokauszt túlélőinek és áldozatainak fotója mellett sétált.

Patt-et kísértette az a lehetőség, hogy esetleg a rokonai képei mellett halad el anélkül, hogy tudna róla, ezért vágott bele az N2N projekt megvalósításába. A megoldás arcfelismerő mesterséges intelligenciát használ és lehetővé teszi, hogy több száz, a háború előtti Európából és a holokauszt idejéből származó fotót átvizsgáljon, és összekapcsolja őket a ma élő emberekkel.

Mesterséges intelligencia segíthet a világháború áldozatainak azonosításában
Mesterséges intelligencia segíthet a világháború áldozatainak azonosításában

Az N2N több ezer, az USHMM (vagyis az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma) által hozzáférhetővé tett fényképet, valamint a túlélők és felmenőik által készített képeket kutat át. Jelenleg azonban a szoftver csak a rendelkezésére álló adatbázisban fellelhető 10 legjobb lehetséges egyezést jeleníti meg.

Az eszköz használata egyszerű: csak fel kell tölteni valakiről egy körülbelül ugyanabban az időben készült képet, és az algoritmus azonnal összeveti a múzeum adatbázisában lévő képekkel. Patt szerint az N2N nem tesz semmilyen szoftveralapú állítást az azonosítás megbízhatóságáról, ehelyett az oldal látogatóira bízza ezt a döntést.

Patt további 700.000 képet szeretne beszerezni a holokauszt előtti és a holokauszt időszakából, ehhez pedig a jövőben múzeumokkal, iskolákkal, kutatóintézetekkel és más csoportokkal is együtt kíván működni.

"Eddig közel félmillió fotót elemeztünk, amelyek körülbelül 2 millió arcot tartalmaznak, és van egy csomó potenciális azonosító, amelyeket most manuálisan átnézünk" - mondta el a mérnök.

Pattnek egyébként személyes érdeke fűződik a projekthez, mivel négy nagyszülője közül három lengyelországi holokauszt-túlélő. Nagymamájának is szeretne segíteni abban, hogy felkutassa azokról a családtagokról készült fényképeket, akiket a nácik megöltek.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.