2020. 03. 07. - 08:00

Virtuális valóságban találkozhatott az anya elhunyt lányával

Virtuális valóságban találkozhatott az anya elhunyt lányával

Csupán hétéves volt a dél-koreai édesanya gyermeke, amikor távozott a másvilágra. Az asszony vállalta, hogy „találkozzon” három éve halott kislányával a virtuális valóság-technológia segítségével.

Napjainkban a virtuális valóság rendkívül népszerű, s akadnak kutatók, akik úgy gondolják: a következő évtizedben akár életünk szerves része is lehet.
 
Bárhogy alakul is, van, aki már most is vállalt a segítségével létrehozható találkozást, méghozzá a 3 éve elhunyt kislányával. A mesterségesen generált találkozót egy, virtuálisvalóság-technológiákat alkalmazó cég, a Munhwa Broadcasting Corporation (MBC) hozta létre.
 
Fényképeket, videókat, valamit az édesanya emlékeit használták az eltávozott gyermek mozgásának, beszédének tanulmányozásához, majd pedig színész segítségével és digitális eszközökkel rekonstruálták azt.
 
Ez tette lehetővé, hogy Jang Ji-sung, aki egy vérrel összefüggő megbetegedésben veszítette el gyermekét, ismét láthassa őt és beszélhessen hozzá.
 
 
Az érzelmes, könnyes videót az MBC megosztotta. Ezen látszik, hogy Jang virtuális valóság szemüveget visel, s egy zöld képernyő előtt áll, amelyen hamarosan megjelenik a lánya, Na-yeon is, a virtuális valóságban. A kislány egy halom fa mögül bukkan fel.
 
A gyermek azt kérdezi: anya, hol voltál? Gondoltál rám? Az anya pedig, sírását visszafojtva, azt válaszolja: mindig…
 
Az anya meg akarja érinteni a gyermeket, ám a keze átmegy a virtuális figurán. „Szeretnélek csak egyszer megérinteni – mondja Jang, akinek remeg a keze és könnyezik. – Nagyon hiányoztál.”
 
A videót Jang férje és három gyermeke is nézte, akik szintén szemeiket törölgették, noha ők magát a kislányt nem láthatták – de az anya és a maguk érzéseit nagyon is átélték.
 
Egyik jelenetben Jang és gyermeke együtt énekli a Boldog szülinapot-dalt, Na-yeon kimaradt születésnapjai miatt.
 
A szívbemarkoló videó a Meeting You nevű dél-koreai dokumentumfilm része, amely jól mutatja, hogy a VR technológia milyen messzire mehet el. Többé már nemcsak a videójátékok világában brillíroz.
 
A YouTube-on 13 millió néző látta a filmet. Lee Hyun-suk, a szöuli VIVE Stúdió igazgatója és a projekt vezetője azt reméli, a technológiai fejlődés felhasználható az emberek vigasztalására.
 
„Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a technológia egy rideg dolog – úgy döntöttünk, megmutatjuk, hogy szívmelengető is lehet, ha az emberek érdekében használják”.
 
Kim Jong-woo producer a Reutersnek azt mondta: a cél az volt, hogy emlékezzenek Na-yeonra, nem pedig „újrateremtsék” őt.
 
Ennek ellenére sokan felemelték szavukat a videó ellen, mondván, üzletet csinálnak a gyászból. Park Sang-hyun újságíró például az Agence France-Presse-nek azt mondta: a műsorszolgáltató kihasználta a kiszolgáltatott anyát, hogy nagyobb nézettséget szerezzen.
 
Jang Ji-sung ugyanakkor a videóban azt mondta: őt boldoggá tette, hogy még egyszer láthatta a kislányát. „Nagyon fájdalmas, hogy Na-yeon ideje mindössze 7 évesen lejárt – fogalmazott az anya. – De nagyon boldog vagyok, hogy legalább ilyen formában is újra találkozhattam vele…”
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo