2018. 06. 18. - 09:35

Visszakapta hangját egy újságíró a mesterséges intelligenciával

Visszakapta hangját egy újságíró a mesterséges intelligenciával

Némaságra ítélt betegsége egy amerikai újságírót 2 évvel ezelőtt – hála a mesterséges intelligencia segítségének azonban visszakerülhetett az adásba. 

Kénytelen volt felfüggeszteni munkáját az 54 esztendős Jamie Dupree, aki politikai rádiós újságíróként dolgozott a Cox Media Groupnál – egy ritka neurológia probléma miatt ugyanis már nem tudott beszélni.

Mostanra azonban újra dolgozhat, mivel egy skót technológiai vállalat, a CereProc új hangot állított elő a számára a mesterséges intelligencia használatával. A CereProc arra „edzette” a neurális hálózatot, hogy előretervezze, hogyan beszél Dupree, mintákat használva a régi hangja felvételeiből.

A mesterséges intelligenciának hála újra dolgozik Jamie Dupree 

A mesterséges intelligenciának hála újra dolgozik Jamie Dupree 

„Mindez megóvta a munkámat és megmentette a családomat egy durva pénzügyi lecsúszástól – mondta el Dupree a BBC-nek. – Hiszen olyan rádiós újságíróra, aki nem tud beszélni, nincs szükség…”

Egy mesterséges intelligencia szoftvernek ahhoz, hogy hangot kreáljon valakinek, jellemzően 30 óráig kell hallgatnia a hangot, hogy elegendő adatot gyűjtsön.

Ezt követően az MI szétszed audio fájlokat és újra összeragasztja, annak megfelelően, milyen mondatokra van szükség. A technológia úgy is működik, hogy megjósolja és utánozza az egyén beszédmintázatát. Mindkét módszer nagyon sokba kerülhet, s egy hónapba telik, míg csupán egyetlen hangot előállít.

Így a folyamat felgyorsítása és megfizethetővé tétele is cél volt – ennek érdekében a CereProc valójában már 2006-ban elkezdte fejleszteni saját neurális hálózatait.

Mára mesterséges intelligenciájuk néhány nap alatt generálhat hangot 500 fontért, ha egyszer a felhasználó felvette a saját hangját, amint felolvas valamit és azt feltölti a weboldalukra. A neurális hálózatok, melyek 6-10 réteget tartalmaznak, úgy működnek, hogy felszeletelik az audio felvételeken elhangzó szavakat fonetikára.

Jamie Dupree (középen), aki újra megszólalhatott, kollégái körében

Jamie Dupree (középen), aki újra megszólalhatott, kollégái körében

Így a neurális hálózat létrehozza a saját hangokat s megjósolja, hogyan fog szólni egy embernél, ha részt szeretne venni beszélgetésben.

Jamie Dupree 35 éven keresztül készített politikai tudósításokat az amerikai kongresszusból. 2016-ban azonban egy ritka idegrendszeri probléma miatt elkezdett elnémulni -  noha a hangszálai, torka és gégéje nem tűntek betegnek, az idegrendszeri zavar miatt a nyelve előreesett a szájüregbe, a torka pedig  feszült, amikor meg akart szólalni.

Az újságíró úgy tud újra dolgozni, hogy megírja a szövegeit, melyeket a program beszéddé alakít, így a munkája valóban a saját hangján szólal meg a rádióban. Bár a hangzás picit robotszerű, mindez így is óriási segítség Dupree-nek.

Fotó: Instagram

 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.