2018. 09. 04. - 19:11

Saját mesterséges intelligencia chipen dolgozik a Tesla az önvezető autókhoz

Saját mesterséges intelligencia chipen dolgozik a Tesla az önvezető autókhoz
A Tesla, a világ legismertebb és legdinamikusabban fejlődő, önvezető autókat gyártó vállalata nemrég bejelentette, hogy saját, mesterséges intelligenciára épülő chip kifejlesztésén dolgoznak a járművekhez.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója és társalapítója maga jelentette be augusztusban, hogy a vállalat saját mesterséges intelligencia chip gyártásába kezdett, amelyet aztán az önvezető autóikba építenek bele. A cél egyértelműen a hatékonyság, tehát a minél megbízhatóbb és minél intelligensebb működés, nem utolsó sorban a maximális biztonság szem előtt tartása.

A Tesla Computer, vagy projektnevén Hardware 3 az Nvidia vezetési platformját cserélte le a cégnél a saját mesterséges intelligencia alapú megoldásra, amelyet a Tesla Model S, Model X és a Model 3 változatai fogják megkapni. A Tesla eddig is rengeteg tapasztalatot gyűjtött a neurális hálózatok kinézetével kapcsolatban, és a jövőre nézve is vannak elképzeléseik.


A Tesla saját mesterséges intelligencia chipet épít az önvezető autóiba


Egy CPU vagy egy GPU működésével ellentétben az önjáró autókhoz szükséges számításokat már az áramkör szintjén kell elvégezni, nem pedig emulációs módon. Az Elon Musk által bemutatott összehasonlítás szerint az Nvidia hardverén futó képfeldolgozó szoftver 200 képkockát kezelt másodpercenként, míg a saját speciális chipjük ennek tízszeresésre, 2.000 képkockára képes.

Elkészülte után az új chipet egyszerűen ki lehet majd cserélni az autókban, mivel a jelenlegi rendszer összes csatlakozója kompatibilis lesz az új egységgel. A megjelenés időpontja egyelőre még nem ismert.

-W-

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.