2018. 08. 15. - 09:05

Mesterséges intelligenciát vetett be a Google az illegális halászat ellen

Mesterséges intelligenciát vetett be a Google az illegális halászat ellen
Nem csupán a számítógépek és okoseszközök világában ismert a Google neve, hiszen egy új technológiájuknak hála mesterséges intelligenciával ellátott képfelismerő módszerrel segítik az illegális halászok leleplezését a tengereken.

Az illegális halászat egyre nagyobb terjedésének visszaszorítását tűzte ki célul a Google, mikor ezt az új, mesterséges intelligenciával ellátott megoldás kifejlesztését. A módszer ugyanazon az elven ismeri fel ezt a káros tevékenységet, mint ahogyan a gépi tanulás útján egy rendszer például lovakat vagy macskákat ismer fel.


Véget vet az illegális halászatnak a Google által kifejlesztett mesterséges intelligencia technológiája


A Google gépi tanulási algoritmusai az úgynevezett Automatic Identification System-et (AIS) használják az illegális halászat kiszűrésére. Az AIS tulajdonképpen egy navigációs rendszer, ami többek között a hajók pozícióját és sebességét is továbbítani tudják egy arra alkalmas eszközre. Ez alapján pedig a Google-nél már meg tudják rajzolni a hajú útvonalát, kiszámítják a várható mozgását, majd előre tudják jelezni, hogy az a hajó mit fog csinálni a tengeren.

Szükség is van erre, mivel a tengereken egy időben akár 200.000 vagy több hajó is lehet, ami az AIS által legalább 22 millió különböző adatot generál. Ezt dolgozzák tehát fel gépi algoritmussal, ami aztán valós idejű hőtérképpé konvertálható, melyen jól látszik, hol folyik éppen halászat.

Ezzel a megoldással a tengerek ökoszisztémája fenntartható, és az élővilág háborítatlansága is biztosítható.

-W-

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.