2017. 01. 30. - 13:40

Báli szezon – A legnépszerűbb télbúcsúztató

Báli szezon – A legnépszerűbb télbúcsúztató

A téli ünnepek között a leginkább várt esemény kétségtelenül a báli szezon. A hölgyek ilyenkor valóságos ruhakölteményt ölthetnek magukra, amelyben ragyoghatnak partnerük oldalán egy-egy csillogó bálon. Mit kell tudni a farsangról, a báli szezonról?

A farsang egy igen régi hagyomány. Vízkereszt napján, azaz január 6-ával kezdődik, s a Hold járásától függ, mikor ér pontosan véget. Hamvazószerda előtt, húshagyókedden zárul, amely a húsvétot megelőző 40. nap.

A farsang már a XV. században ismert volt, ettől kezdve ünnepelték Európában – hazánkban Mátyás király idejében már farsangoztak az emberek. Kellékeket, azaz álarcot és szép ruhákat akkoriban Itáliából hozatták a királyi és a főúri udvarokba.

A báli szezonban az alkalmi ruha elengedhetetlen

A báli szezonban az alkalmi ruha elengedhetetlen

A jeles ünneppel érkezik a vidámság, a mulatságok ideje, a báli szezon. Egykor a menyegzők időszaka volt ez, de természetesen az esküvők mellett is találtak alkalmat az emberek a mulatozásra, kellemes összejövetelekre. Ma ezt január végi-februári báli szezonként ismerjük.

A farsang csúcspontja egyébként a karnevál – a szezon utolsó hétvégéjén tartják, s az európai Velencei Karneválon túl, amely messzeföldön híres, a Riói a legismertebb a világon. Magyarországon a mohácsi busójárás az egyik legérdekesebb és legnépszerűbb farsangi esemény.

A báli szezonban leginkább a tél végét, a „téltemetést” ünneplik az emberek. Ez az öröm, a jövőbe tekintés ideje, számos színes, táncos mulatság formájában. A farsang szó egyébként az osztrák faschingból ered.

Manapság a báli szezon igen hosszúra nyúlik, olykor még március végén is bálról-bálra járnak az emberek.

A cikket folytatjuk.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.