2017. 01. 30. - 14:10

Mit, mivel? - Öltözet és etikett a báli szezonban

Mit, mivel? - Öltözet és etikett a báli szezonban

Sokan várják örömmel a január vége és február utolsó fele közötti időszakot – a báli szezont. A bálak kivételes alkalomnak számítanak, ezért az eseményeken való megjelenésre külön szabályok vonatkoznak. Például dresszkód, amelyet illik betartani.

Bálba menni jó! S ha már kivételes az esemény, a megjelenés minden apró részletére illik odafigyelni. Tiszteljük meg az alkalmat azzal, hogy ahhoz illően öltözünk fel – és viselkedünk.

A januárban és februárban zajló bálakra mindenképpen alkalmi ruha viselete az elvárt – estélyi -, de természetesen célszerű olyan toalettben megjelenni, amelyben kényelmesen is érezzük magunkat. Ha valakinek nincs komfortérzete ruhájában, az bizony legtöbb esetben meglátszik.

Alkalmi ruha - a báli szezon legfontosabb kelléke

Alkalmi ruha - a báli szezon legfontosabb kelléke

Az egyik legfontosabb szabály a báli szezon öltözeteit illetően a mértéktartás. Itt különösen érvényes a „kevesebb több” elv. Egy gyönyörű estélyi ruhát nagy kár elrontani egy túlságosan hivalkodó ékszerrel például.

Az összhang, a mutatós összhatás nagyon fontos.

Mindig igazodjunk a dresszkódhoz, amely általában szerepel a báli meghívón. Így biztos, hogy nem leszünk sem alul-, sem túlöltözve, az alkalomhoz illő lesz a viseletünk.

Uraknak az öltöny-nyakkendő mindig nyerő, hölgyeknél az estélyi ruha, nyaklánccal, fülbevalóval párosítva, s természetesen egy hozzájuk illő magas sarkú cipő.

Elegancia és minőség - a báli szezon ruháinak legfontosabb jellemzői

Elegancia és minőség - a báli szezon ruháinak legfontosabb jellemzői

Amennyiben a dresszkód „white tie” megjelenést ír elő, frakkot és nagyestélyit várnak el ezen a bálon, ám manapság kevésbé tartják be, többnyire csak a nyitótáncot ellejtő párokra jellemző.

Sokkal jellemzőbb a „black tie” viselet, vagyis a szmoking és a hosszú alkalmi ruha.

A különbségekről a budapesti, Váci utcai Moaré Divat tulajdonosa, Patkó György részletesen is beszélt. Exkluzív üzletük látja el a neves kanadai Joseph Ribkoff márka képviseletét is, amely magas minőségű és szemet gyönyörködtető alkalmi ruhák sokaságát kínálja a vevőknek. 

Fotó: Joseph Ribkoff Winter Collection

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.