2020. 08. 08. - 13:08

Beépített AI-gyorsítót kaptak a 3. generációs Intel Xeon Scalable processzorok

Beépített AI-gyorsítót kaptak a 3. generációs Intel Xeon Scalable processzorok
Az Intel nemrég bejelentette a skálázható Intel Xeon Scalable processzorok 3. generációjának megjelenését, amelynek tagjai hardveres és szoftveres mesterséges intelligencia funkciókkal rendelkeznek.

A 3. generációs Intel Xeon Scalable processzorok (melyek a Cooper Lake kódnevet viselik) beépített AI-gyorsítóval bírnak, köszönhetően a DL Boost gyorsítóba integrált bfloat16 támogatásnak. A bfloat16 egy kompakt numerikus formátum, ami a mesterséges intelligencia tréningezését és következtetési teljesítményt egyaránt felgyorsítja a CPU-n belül.

A processzort emellett optimalizálták a mélytanulásra, továbbá a virtuális gépek sűrűségét (VM density), de a memóriában lévő adatbázis, a küldetéskritikus alkalmazások és az elemzésigényes munkafolyamatok terén egyaránt kiváló működést biztosít az eszköz.

Fejlett mesterséges intelligencia megoldások dolgoznak az Intel új Xeon processzoraiban
Fejlett mesterséges intelligencia megoldások dolgoznak az Intel új Xeon processzoraiban


A processzorok bevezetésével együtt az Intel egyúttal kibővítette a hardveres MI-portfólióját is. Az Intel Optane tartós memória 200-as szériája a felhasználóknak akár 4,5 terabájt memóriát is képes biztosítani socket-enként az adatintenzív műveletek kezelésére.

Az Intel SSD D7-P5500 és a P5600 a legújabb, hármasszintű cellás (triple level cell - TLC) 3D NAND technológiát használ egy szintén új fejlesztésű, alacsony késleltetésű PCIe-vezérlővel.

Az Intel Straix 10 NX FPGA-k (field-programmable gate array, vagyis a felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix) a gyártó első olyan, mesterséges intelligenciára optimalizált FPGA-kat jelenti, melyeket nagy sávszélességű, ugyanakkor alacsony késleltetésű MI-gyorsításra terveztek.

A 3. generációs, skálázható Intel Xeon processzorok, valamint az Intel Optane 200-as szériájú tartós memóriacsaládja, az Intel SSD D7-P5500 és a P5600 3D NAND SSD-k kereskedelmi forgalomban már kaphatók, míg az Intel Stratix 10 NX FPGA várhatóan még idén elérhető lesz.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.