2019. 02. 21. - 18:37

Gépi tanulás útján szűri ki a nem kívánatos üzeneteket a WhatsApp

Gépi tanulás útján szűri ki a nem kívánatos üzeneteket a WhatsApp
A WhatsApp a világ egyik legnépszerűbb mobilos kapcsolattartó platformja, így nem véletlen, hogy a kéretlen reklámok, zavaró üzenetek egyre nagyobb számban jelennek meg. Szerencsére az alkalmazás - gépi tanulási módszerekkel - ezeket a kellemetlen jelenségeket egyre hatékonyabban tudja szűrni.

A WhatsApp-nál nagy hangsúlyt fektetnek a pozitív felhasználói élményre. Ennek érdekében olyan, gépi tanuláson alapuló rendszert építettek fel, melynek hála az alkalmazás fel tudja ismerni a zavaró viselkedéseket produkáló és tömeges üzeneteket kéretlenül küldő felhasználókat. Emellett ki tudja szűrni azokat a fiókokat is, amelyeket tömeges jelleggel éppen azért hoztak létre, hogy hamis, megtévesztő vagy kéretlen tartalmakat terjesszenek velük.

A WhatsApp gépi tanulási megoldásokkal veszi fel a harcot a kéretlen üzenetekkel
A WhatsApp gépi tanulási megoldásokkal
veszi fel a harcot a kéretlen üzenetekkel


Az algoritmus kifinomult módszerekkel dolgozik. Figyeli a viselkedéseket már egészen a regisztrációs szakaszban, de az üzenetküldési szokásokat is analizálja, sőt, más felhasználók is jelenthetik, ha nem kívánt tartalmakkal találkoznak. A modern gépi tanulási technológia olyannyira hatékony, hogy a fiókok 20%-át már képes letiltani a regisztráció során, lévén, hogy azokról egyértelműen meg tudja állapítani, hogy hamisak.

A WhatsApp gépi tanulási megoldásokkal veszi fel a harcot a kéretlen üzenetekkelA vállalat különböző tényezőket vizsgál a szűrési folyamat során, ilyen például a felhasználó IP-címe, a szolgáltatáshoz társított telefonszám származási országa, vagy éppen azt, hogy milyen régen hoztak létre egy fiókot, és hogy elkezdtek-e tömeges üzeneteket küldeni rövid időn belül a létrehozás után. De figyelik azt is, hogy hány különböző platformot (pl. Android, iOS, PC stb.) használ egy felhasználó, továbbá hogy ugyanarról a készülékről bejelentkezik-e valaki több felhasználói fiókba.

A WhatsApp szerint minden hónapban mintegy 2 millió fiókot deaktiválnak abuzív tevékenységek miatt. A gépi tanulási rendszer a korábbi tapasztalatokat használja fel a szakemberek által követett konkrét forgatókönyvekkel kombinálva.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.