2020. 03. 01. - 15:11

Hogyan támogatják az okoseszközök kiegészítői a téli vezetést?

Hogyan támogatják az okoseszközök kiegészítői a téli vezetést?
A téli vezetésre való felkészülés nemcsak azt jelenti, hogy az autót kell felkészítenünk. Saját magunkat is „át kell állítani”.
A vezetési stílusunknak alkalmazkodnia kell a megváltozott útviszonyokhoz és látási viszonyokhoz, és arra is gondot kell fordítanunk, hogy az autó digitális felkészítésével se maradjunk adósak. Hogy mit is jelent ez pontosan? Cikkünkben sorra vesszük, hogy az okoseszköz kiegészítők hogyan támogathatnak minket a téli vezetésre való felkészülésben.
 
Ugyan, mi baj történhetne?
 
Sokak számára annyira sem központi kérdés a téli vezetés biztonsága, hogy még a téli gumikat sem teszik fel. Mondván: úgysem esik a hó, akkor meg minek. Ez azonban kapitális hiba. Valóban ritkábban esik már a hó, mint akárcsak húsz évvel ezelőtt, de ezen az éghajlaton nemcsak nyáron jöhetnek a semmiből viharok. Télen legalább ilyen veszélyes lehet a hirtelen a nyakunkba zúduló hóvihar, szélvihar, hirtelen lehűlés, ónoseső. Az útviszonyok percek alatt válhatnak száraz, jól járhatóból nedvessé és csúszóssá. Tél lévén ez esetben a lefagyás is gondot fog okozni.
 
A vezetési stílusunknak alkalmazkodnia kell a megváltozott útviszonyokhoz
 
 
Az időjárás és útviszonyok monitorozását támogató kiegészítők
 
 
Az időjárás folyamatos nyomon követése télen, mondhatni a készenlét elemi része. A mobiltelefonra telepített GPS és meteorológiai applikációkkal az útviszonyok és az időjárási előrejelzések követésével biztonságos útvonalat és alternatív útvonalakat tervezhetünk. Az iOS és Android rendszerű telefonokra is egyaránt telepíthető például az OMSZ Meteora alkalmazása.
 
Amire azonban ilyenkor is külön figyelmet kell fordítani az az okostelefon, vagy tablet használata vezetés közben.
 
 
A vezetés biztonságának támogatása okoseszköz kiegészítők segítségével
 
 
A megváltozott útviszonyok és a kevésbé jó, vagy egyenesen katasztrofális látási körülmények kizárják a szimultán használatot, legalábbis ami a kézbevételt illeti. Az okoseszközök használatához télen szó szerint elengedhetetlen egy praktikus autós tartó használata, amit a szellőzőrácsra, szélvédőre, vagy műszerfalra tudunk tenni, és onnan kihangosítással követni az applikáció utasításait.
 
autós tartó
 
 
A legcélszerűbb, ha a kihangosításhoz is profi megoldást választunk, úgy egészen biztosan nem kell beáldozni a vezetés biztonságát sem.
 
 
Mindig az aktuális igényeinknek megfelelő tartót válasszunk:
 
 
A töltést támogató kiegészítők
 
 
Ha van valami, ami a közúton veszteglő járműben rekedt emberekben a legnagyobb riadalmat kelti, az az elszigetelődés. Annak veszélye, hogy senki sem jön értük, hogy nem érkezik segítség, hogy nem tudják biztonságosan elhagyni a járművet, valóban frusztrációt okoz. Éppen ezért érdemes a hosszabb utakra pótakkumulátorral, külső akkumulátorral, powerbankkel elindulni.
 
kiegészítő
 
Az akkumulátortöltő kérdése a következő lényeges pont. A szivargyújtóról működő töltő is csak addig van szolgálatunkra, amíg jár a motor és van töltés az autó akkumulátorában. idővel azonban elfogy az üzemanyag, és ha nincs éppen ítéletidő, el kell hagyni a járművet és menedéket kell keresni.
 
Többen követték már el azt a hibát, hogy nem vittek magukkal univerzális töltőt. Ilyen esetben akkor is problémás lehet a segítséghívás, vagy szeretteink értesítése, ha a veszteglő járműtől sikerül eljutni egy motelbe, vagy pihenőhelyre.
 
Tény, hogy rendkívüli időjárás esetében nagyobb az összefogás az emberek között, mint általában, de erre nem lehet kizárólagosan támaszkodni. Legyen tehát nálunk akkumulátortöltő, az okoseszközeinkkel kompatibilis kábelek, és univerzális csatlakozó is, ha minden kötél szakad, ne legyünk kiszolgáltatva mások jóindulatának.
 
 
Amikor ki kell szállni az autóból
 
 
Eljöhet az az idő is, amikor tényleg el kell hagyni az autót. A mobiltelefon ilyen esetekben nem nélkülözheti a hőszigetelt védőtokot, használatához pedig szükségünk lesz kapacitív kesztyűre. 
 
okos eszközök és kiegészítők
 
A hidegben megfelelő szigetelés nélkül ugyanis az akkumulátorok nem bírják elég sokáig. Amíg viszont működik a telefon, képesnek kell lennünk a használatára. Ezt hétköznapi kesztyűben nem tudjuk megtenni.
 
A speciális vezetőanyaggal ellátott kapacitív kesztyű segítségével viszont az érintőképernyős telefon, tablet és okosóra modellek is használhatóak maradnak anélkül, hogy a kezünk épségét veszélyeztetnénk. A legjobb választás e tekintetben is a teljes körű használat, azaz a tapikesztyű.
 
Végül, egy jó tanács:
 
A hosszabb menetidő, mint rizikótényező szintén az okoseszközök feltöltöttségét veszélyeztetik. Ha úgy látjuk, hogy belátható időn belül nem fogunk szabadulni a dugóból, korlátozzuk a mobilhasználatot és ezt értessük meg a gyerekekkel is.
 
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.