2018. 12. 06. - 19:14

Innovatív mesterséges intelligencia funkciók debütálnak a Samsung Galaxy S10 okostelefonban

Innovatív mesterséges intelligencia funkciók debütálnak a Samsung Galaxy S10 okostelefonban
A Samsung közleménye szerint a jövőre bemutatkozó Samsung Galaxy S10 lesz az első olyan okostelefon, amelyben a saját fejlesztésű 7nm-es EUV kétmagos NPU chip működik majd az Exynos 9820-as processzorban, és ez többek között a mesterséges intelligencia alapú funkciókba hoz újításokat.

A 7 nanométeres EUV kétmagos NPU chip egyik legjelentősebb tulajdonsága, hogy rendelkezik egy AI-egységgel, ami a kamera működése számára biztosít mesterséges intelligencia alapú funkciókat. Ezek közé tartozik a képfeldolgozás, a képfelismerés és a beszédfelismerés, a cél pedig az volt, hogy a lehető legjobban leutánozzák az emberi agy működését a mobil processzor által.

Az Exynos 9820 processzor fejlett mesterséges intelligencia funkciókat hoz az okostelefonok számára
Az Exynos 9820 processzor fejlett mesterséges intelligencia funkciókat
hoz az okostelefonok számára


A dél-koreai gyártó tervei szerint 2019 első felében fogja bemutatni a Samsung Galaxy S10 okostelefont, amelyben már ez a dedikált mesterséges intelligencia magokkal ellátott hardver működni fog. Egészen pontosan kettő ilyen MI-magról van szó, amely szignifikáns teljesítménynövekedést jelent az előző EUV-termékekhez képest, amelyek már ugyancsak birtokoltak MI-alapú funkciókat.

Az Exynos 9820 processzor fejlett mesterséges intelligencia funkciókat hoz az okostelefonok számáraAz Exynos 9820 képfeldolgozó processzora akár 5 szenzort is támogat, köztük az infravörös érzékelőt, ami lehetővé teszi a flexibilis multikamera megoldásokat. 16 megapixeles duál kamera beállítások vagy akár 22 megapixeles elő- és hátlapi kamerák telepítése is lehetséges vele, miközben akár 8K felbontású és 30fps képfrissítésű videók dekódolására képes, 4K felbontás mellett pedig 150fps is lehetséges.

A mesterséges intelligencia terén egyébként nagy a verseny, hiszen a Huawei és az Apple is már bemutatta a saját MI-alapú megoldását az okostelefonok számára. A Huawei Kirin 980 és az Apple A12 Bionic platform már jelen van, így most a Samsungon a sor, hogy villantson valamit. Felmérések szerint az MI-funkciókkal rendelkező okostelefonok aránya 2018-ban már 19%, és ez 2020-ig becslések alapján már 35% lesz.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.