2022. 03. 26. - 13:55

Mesterséges intelligencia fokozza a MediaTek Dimensity 8100 chip teljesítményét

Mesterséges intelligencia fokozza a MediaTek Dimensity 8100 chip teljesítményét
A MediaTek a Dimensity 8000 és Dimensity 1300 SoC-párossal együtt lerántotta a leplet a Dimensity 8100-ról is, amely a gyártó szerint új szintre emeli a prémium élményt, többek között a számos mesterséges intelligencia funkciónak köszönhetően.

A TSMC N5 (5 nanométeres) gyártási eljárással készült Dimensity 8100 a Dimensity 8000-eshez képest akár 20%-kal nagyobb GPU-frekvenciával, és az előző generációs Dimensity chipekhez képest több mint 25%-kal jobb CPU energiahatékonysággal büszkélkedhet.

A legfeljebb 2,85 GHz-es sebességű, nyolcmagos CPU-val és a legújabb ARM Mali-G610 MC6 grafikus motorral a felhasználóknak az újabb játékokban is zökkenőmentes, magas képkockasebességű élményben lehet részük, miközben a konkurensekhez képest akár 20%-kal kevesebb energiát fogyasztanak.

A MediaTek HyperEngine 5.0 a játékkal kapcsolatos optimalizációk átfogó csomagját nyújtja, amely kiterjed az 5G és a Wi-Fi hálózatra, az exkluzív, mesterséges intelligenciára épülő AI-VRS-re és a MediaTek Intelligent Display Sync 2.0-ra. Nem beszélve a vezeték nélküli fülhallgató késleltetésének javításáról, amely a Bluetooth LE audiotechnológiának köszönhető.

A legújabb Imagiq 780 ISP használatával a fotósok kihasználhatják a mesterséges intelligencia alapú AI-NR/HDR-t, valamint a MediaTek legújabb zajcsökkentésének előnyeit az extrém gyenge fényviszonyok mellett készített videókhoz. De ott van még az MI-alapú elmosódásgátló megoldás, amelyek tisztább képeket és jobb részleteket hoznak ki.


Mesterséges intelligencia funkciók erősítik a MediaTek Dimensity 8100 chipjét

A duál szimultán HDR-videó azt jelenti, hogy a felhasználók egyszerre készíthetnek felvételeket az elülső és a hátsó kamerával. Ez igen ideális az élő élmények megosztásához a barátokkal, a családdal vagy a rajongókkal, illetve a vlogok készítéséhez egyaránt.

A MediaTek Dimensity 8100 eszközök leendő tulajdonosai a legjövőbiztosabb 5G technológiákat kapják, hála a páratlan 3GPP Release-16 5G modemnek és a legújabb 5G+5G Dual SIM Dual Standby támogatásnak. A SoC közvetlenül a chipbe építve maximalizálja az energiatakarékosságot az 5G-kapcsolatokban, miközben akár 4,7 Gbps downlink teljesítményt is biztosít.

Az APU 580 a MediaTek 5. generációs mesterséges intelligencia processzora - ami koprocesszorként vesz részt például az AI-ISP és AI-Video funkciók üzemeltetésében - 2,75x gyorsabb, mint a korábbi generációs Dimensity. A teljes végponttól végpontig tartó, a hatékonyságot minden egyes pipeline-lépésnél maximalizáló tervezési frissítéssel hatalmas új lehetőségeket nyit meg a készülékgyártók előtt, hogy új élményeket, továbbfejlesztett vizuális élményeket és feljavított teljesítményt nyújtsanak.

A telefonok és táblagépek a legújabb, akár 120 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkező WHQD+ kijelzőket használhatják majd, így kínálva zászlóshajó minőségű felbontást, mindezt 25%-kal nagyobb sebességgel, mint az előző generációs Dimensitynél.

A MediaTek közlése szerint a Dimensity 8100 meghajtású telefonok 2022 első negyedévében kerülnek forgalomba. A Xiaomi már meg is erősítette, hogy a Redmi K50 sorozat egyik telefonját a Dimensity 8100 fogja hajtani, és a GT Neo3 is a 8100-at fogja használni. De a OnePlus is bejelentkezett, hogy lesz egy telefonja Dimensity 8100-as chippel.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.