2020. 07. 25. - 12:55

Mesterséges intelligenciát és 5G-t is tartalmaz a Qualcomm úgy robotplatformja

Mesterséges intelligenciát és 5G-t is tartalmaz a Qualcomm úgy robotplatformja
A leginkább okostelefonokra fejlesztett Snapdragon-processzorairól ismert Qualcomm nemrég egy új, csúcsmodern robotplatformot mutatott be: a Robotics RB5 már 5G-képességgel és mesterséges intelligenciával is rendelkezik.

A Robotics RB5 az RB3-as modell utódjaként mutatkozott be, és igen gazdag hardver-, szoftver- és fejlesztőeszközöket hordoz magában. Ilyen például a Qualcomm AI Engine névre keresztelt mesterséges intelligencia motor, továbbá a Qualcomm Hexagon Tensor Accelerator, ami az MI-alapú gyorsításért felel.

Az új platform támogatja a nagy teljesítményű, MI-kompatibilis, alacsony fogyasztású robotok és drónok következő generációjának fejlesztését, mely a fogyasztói, a vállalati, a védelmi, az ipari és a professzionális szolgáltatási területeken egyaránt alkalmazható lesz, ráadásul kihasználva az 5G-technológia előnyeit.

A robotika és a mesterséges intelligencia együttműködésének adhat új löketet a Qualcomm Robotics RB5 platform
A robotika és a mesterséges intelligencia együttműködésének adhat új löketet a Qualcomm Robotics RB5 platform


A platform Qualcomm QRB5165 a robotikai alkalmazásokra lett kihegyezve, és erőteljes heterogén számítási architektúrát kínál az 5. generációs Qualcomm mesterséges intelligencia motorral kiegészülve. Mindezek eredményeként másodpercenkét 15 trillió (TOPS) műveletet képes elvégezni. A mesterséges intelligencia és a mélytanulási módszerek okán ez az óriási művelethalmaz is viszonylag alacsony energiafelhasználással jár együtt.

A processzor emellett komoly képjel-feldolgozó processzort (ISP) kínál akár hét párhuzamosan működő kamera számára, a továbbfejlesztett videoanalitikai elemzéshez pedig dedikált számítógépes vizuális motort és a már említett Hexagon Tensor gyorsítót használja. Az ISP másodpercenként akár 2 gigapixelt is fel tud dolgozni másodpercenként.

A 4G mellett az 5G általi kapcsolódási lehetőség bevezetésével a Qualcomm Robotics RB5 előkészíti az utat az 5G technológia elterjedésének a robotika és az intelligens rendszerek terén. Mindezeken túl a biztonságos adatfeldolgozásért felelős Qualcomm Secure Progressing Unit, valamint nagy hatótávolságú Wi-Fi és Wi-Fi 6 (802.11ax), illetve Bluetooth 5.1 is rendelkezésre áll.

A Qualcomm Robotics RB5 platformon alapuló termékek várhatóan még 2020 második felében debütálni fognak a piacon.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.