2019. 08. 01. - 16:23

10 tipp a részvénykereskedéshez

10 tipp a részvénykereskedéshez

Akár a részvénypiacon történő befektetések után nézelődsz, akár már aktív vagy a pénzügyi piacokon, bizonyára jól fog jönni néhány tipp vagy tanács, amely segít a döntéseid meghozatalában. Íme 10 szuper tipp, amely segíthet továbbfejleszteni a kereskedésedet.

  1.     A helyes stresszkezelés elsajátítása
Az első, amit meg kell tanulnod ahhoz, hogy belevágj a részvény kereskedésbe, hogy megfelelően tudd kezelni a stresszes helyzeteket és kontrollálni tudd az érzelmeidet. Talán meglepő, de a kereskedés egy olyan tevékenység, amely könnyedén válthat ki heves érzelmeket és aggodalmat. Gyakran éppen ez vezet ahhoz, hogy a kereskedők hibákat halmozzanak egymás után, ezzel veszélyeztetve a tőkéjüket. A stresszkezelés alkalmazásának helyes elsajátítása a legjobb eszköz arra, hogy csökkentsd a részvénypiac kockázatait.
  1.     Diverzifikáld a portfóliód
Ahogyan a mondás tartja, ne tegyél fel mindent egy lapra. Ez kifejezetten igaz a részvény piacokra. A portfóliód diverzifikálása azt jelenti, hogy különböző pénzügyi eszközökbe fektetsz, például különféle részvényekbe vagy akár más termékekbe, például devizapárokba, árutermékekbe vagy indexekbe. Azok a kereskedők, akik gyakran veszítenek, gyakran nem diverzifikálják a portfóliójukat és csupán egyféle piacba fektetnek. Ahhoz, hogy csökkentsd a részvénypiac kockázatait, akár az üzleti szektorok variálásával is színesítheted a portfóliódat.
  1.     Határozd meg a nyereség célod és az elfogadható veszteség mértékét
A kezdő kereskedők gyakran nem veszik a fáradságot arra, hogy megfelelően állítsák fel a nyereség és veszteség célokat. A kereskedési terv hiányából adódóan veszteségeket halmozhatnak fel. Egy nyereségcél meghatározása arra szolgál, hogy a megfelelő időben lépjünk ki a pozícióból és ne legyünk kapzsik: akkor lépjünk ki, amikor elértük a célunkat, így nem vállalunk felesleges kockázatokat. Emellett ugyanolyan fontos az is, hogy amikor elértük az előre meghatározott kockázati szintet, zárjuk be az adott pozíciót, így szintén nem növeljük a kockázati kitettséget.
  1.     Határozd meg a befektetésed időszakát
Előfordulhat, hogy miután beléptél egy kereskedésbe, elbizonytalanodsz a különböző idősíkokat mutató grafikonok láttán. Egy kereskedés előtt azonban mindig előre el kell döntened, hogy hosszú távú vagy rövid távú stratégiát fogsz-e követni és ennek megfelelően cselekedni.
  1. Válaszd ki a számodra érdekes eszközöket
Ahhoz, hogy a részvénypiacon nyereséget érj el, ne feledd, hogy a szerencse nem tekinthető stratégiának. Emiatt fontos, hogy mélységekbe nyúló elemzéseket végezz és felismerd, hogy mi állhat a hátterében egy eszköz túladottságának vagy alulértékelt állapotának. Ezek után könnyebben eldöntheted, hogy melyik eszközben látsz potenciált.
 
  1. Maximum annyit fektess be, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi gondot
Ez talán egyértelműnek tűnik, a kezdő kereskedők mégis időnként beleesnek ebbe a hiába. Ez bármilyen befektetés aranyszabálya: csak azt a pénzt szabad befektetni, amelynek az elvesztését megengedheted magadnak.
 
  1. Felejtsd el a bosszú kereskedést
A "bosszú kereskedés" egy gyakori kifejezés a pénzügyi világban. Azt jelenti, hogy minél gyorsabban vissza szeretnéd szerezni a veszteséged és ilyenkor túl nagy pozíciókat veszel fel. A túl nagy kockázat miatt azonban a kereskedők könnyen stresszes állapotba kerülnek és ez rossz döntések meghozatalához vezethet.
  1. Elemezd a piacokat
Nem meglepő, hogy a részvénypiaci befektetésekhez idő kell, így az elemzésekre is szükséges rászánni a kellő energiát, nem számít, milyen piacokon kereskedsz vagy milyen stratégiát követsz. A hosszú távú kereskedésnél inkább a fundamentális elemzésekre szoktak támaszkodni a kereskedők, míg a rövid távú stratégiák (pl. skalpolás, napon belüli stratégiák) főként egy jó technikai elemzést követelnek meg.
 
  1. Vedd figyelembe a kockázat/megtérülés arányt
Ahhoz, hogy kiválaszd, mely eszközökbe szeretnél fektetni, figyelembe kell venned a kockázat/megtérülés arányát. Ez segít abban, hogy milyen nyereség elérésére számíthatsz egy adott kockázati szint mellett. Fontos tudni, hogy minél kockázatosabb egy eszköz, annál nagyobb a megtérülés és vica versa. Például a Forex egy relatíve kockázatos piac, azonban nagyszerű lehetőségeket kínál, míg a kötvények többnyire a biztonságos befektetési formák közé tartoznak, ám a megtérülés is alacsonyabb rajtuk.
 
  1. Gyakorolj egy Demo számlán
Ha a fenti 9 tippet megfogadtad, azzal már önmagában sokat csökkentettél a kockázatodon. Az utolsó tippünk ahhoz, hogy sikeres kereskedő legyél, hogy gyakorolj egy Demo számlán, ahol megismerheted a piacok működését és letesztelheted a stratégiáidat kockázatmentesen.   

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.