2020. 10. 06. - 12:15

Jó borokra számíthatunk az idén

Jó borokra számíthatunk az idén

Később indult a szüret a 2019-es esztendőhöz képest az idén. Számítani lehet terméskiesésre, mégis igen jónak ígérkeznek a borok ebben az évben is.

Vannak szőlőfajták, amelyeket igencsak érintett a tavaszi fagy és a szárazság hazánkban. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen hatások miatt 15-20 százalékos is lehet a terméskiesés, szerencsére azonban ez a minőségen nem fog megmutatkozni. Remek évjáratra van lehetőség – írta meg a Magyar Konyha Online.
 
Valamivel nőttek azonban a szőlőárak az előző évhez képest. Most tartanak a szüret felénél, s a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint idén 3,5-3,6 millió mázsa körül várható a maximális terméshozam, ami azt jelenti, hogy körülbelül 2,2-2,5 millió hektoliter bor állítható elő – tudatta a Magyar Konyha Online.
 
Összehasonlításképpen, 2019-ben 2,7 millió hektoliterből lehetett gazdálkodni.
 
Igen jónak ígérkeznek a borok ebben az esztendőben is
Igen jónak ígérkeznek a borok ebben az esztendőben is
 
A termés a Pannon borrégióban az esőhiány miatt lett kevesebb, növényegészségügyi gondok nem voltak. A mustfokok mindenesetre kiválóak.
 
A Balatonboglári borvidéken végeztek a fehér szőlők szüretével, az olaszrizlingek és a rajnai rizlingek már a pincékben vannak. A vártnál azonban 20 százalékkal kisebb a mennyiség, ezt részben a hőségnapok számának tulajdonítják – amelyek szintén elmaradtak a várttól – írta meg a Magyar Konyha Online.
 
A Tokaj-Hegyaljai borvidéken még hátravan a munka oroszlánrésze. Beindult az aszúsodás, a szőlő mustfoka magas – vagyis az évjárat igen jónak ígérkezik. Jelenleg az idei év itt átlagosnak látszik, ám még nem lehet végső következtetést levonni – tudatta a lap.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.