2021. 02. 08. - 12:40

Újra szabadabban főhet a pálinka

Újra szabadabban főhet a pálinka

Módosultak a pálinkafőzés szabályai a 2021-es esztendőben. Az adminisztrációs tennivalók kevésbé változtak, adómentes lett viszont az előállítás egy bizonyos mennyiségig.

Több szempontból megváltoztak a pálinkafőzés szabályai 2021-el. Bár ez kevésbé vonatkozik az adminisztrációs teendőkre, a párlat előállítását bizonyos mennyiségig adómentessé tették – ami a bérfőzőknek és a magánfőzőknek is jó hír – írta meg a turizmusonline.
 
A magánfőző maga készíti a pálinkát személyes fogyasztásra, saját gyümölcsből – legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját pálinkafőző használatával.palinkak_1
 
A magánfőzést azonban adómentessé tették, a főzhető mennyiség – ami 86 liter – azonban nem módosult. A készletet a magánfőző, családtagjai vagy vendégei fogyaszthatják, illetve adóraktárnak lehet eladni – tudatta a turizmusonline.hu.
 
Ezzel a párlatadójegy is megszűnik – a magánfőzőnek 2021-től a NAV J49-es nyomtatványát szükséges elküldeni az adóhatóságnak, elektronikus vagy papírformában. A személyes adatait kell feltüntetnie, illetve a főzni tervezett mennyiséget, s nyilatkoznia szükséges arról, hogy a magánfőzés feltételeinek megfelel.
 
A NAV magánfőzöttpárlat-származási igazolást állít ki a magánfőzőnek.
 
Amennyiben valaki most szeretne elkezdeni a főzést, vagy már főz, de módosultak az adatai, a változtatásokat és a magánfőzésre alkalmas desztillálóberendezés beszerzését a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz kell bejelentenie – adta hírül a turizmusonline.hu.
 
Ha a fenti szabályoknak a főzést végző nem tesz eleget a berendezését és az előállított párlatot is lefoglalhatják.
 
A bérfőzetőnek a szeszfőzdében, bérfőzetéssel készített pálinka után évente 50 liter mennyiségig szükséges adót fizetnie 2021-től; az 50 litert meghaladó, vagy a nem adóraktárnak eladásra szánt mennyiségre pedig hektoliterenként 333-385 forint az adó.
 
Hogyan értendő ez pontosan? 50 literes mennyiség alatt 43 hektoliterfok alkoholtermék értendő, mely példának okáért 86 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlat.
 
A jövedéki ügyeket elektronikusan kell intézni – kivételt jelent ez alól magánfőző esetében a bejelentési kötelezettség és a származás igazolása, a kizárólag bérfőzést végző adóraktárnál az adóraktári nyilvántartás vezetése és az adatszolgáltatás – írta meg a turizmusonline.hu.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.