Receptek

A hamuban sült pogácsától az elektromos sütőig

A hamuban sült pogácsától az elektromos sütőig

Ha belevágnánk egy teljesség igénye nélküli, az elektromos sütő felszínre töréséig elvezető evolúciós lista összeállításába, akkor talán nagy lenne a meglepődés, ha a fejlődés menete nem a puritán hegyes bottal, nem a doronggal, nem is a csiszolt kővel startolt, hanem magával az emberi foggal. 


Meglepő? 

Talán nem is annyira döbbenetes a fenti kijelentés, ha azt vesszük figyelembe, hogy az emberiség történelmének kezdetén a fog volt az emberhez legközelebb álló „alkalmatosság” az élelem megrágásához, magához az életben maradáshoz. Az ősember még a fogkopásra is másként tekintett, mint mai utódja, hiszen előnyt kovácsolt a fogak hegyessé válásából. Később rájött, hogy mindez csupán rövidtávon szolgál előnyökkel, később magát a fennmaradást veszélyeztetheti. 

 

A konyhai kreativitás sokoldalúsága

A sütés-főzés iránti igény első nekifutásban a túlélés miatt vált kiemelkedővé, illetve nélkülözhetetlenné, majd robbant be és terjedt el világszerte, másodsorban pedig az emberi kreativitás is megmutatkozás iránt vágyakozott, ahol a színek, ízek és a különféle ételek egymással való kombinálhatósága hosszas kutatási periódust követelt magának.

Ezt az ízvilág művészei nagy szeretettel és precizitással virágoztatták és teszik ezt ma is, hiszen mindez folyamatnak tekinthető, nem valamiféle stabil közegnek (lásd példaképpen a nagy érdeklődésnek örvendő gasztronómiai versenyek iránti igényt, melynek megléte ugyancsak a fejlesztések és egyéni beavatkozások szinte kimeríthetetlen világát tükrözik). 

 

Az elektromos sütő és ősei

Az emberfejlődés során a tűzhely is nagy átalakulásokon ment át. A manapság nagy áttörésnek, mondhatni tűzhelytörténeti sorsfordulónak tekinthető elektromos sütő, illetve az indukciós tűzhely nagyban megkönnyíti a sütés-főzés folyamatát.

A népmeséinkben gyakran felidézett hamuban sült pogácsa jelensége valóban létezett, melynek „családtagjai” között említésre méltóak az Indiában és a Közel-Keleten nagy népszerűségnek örvendő lepénykenyerek, de ide sorolódik az ószövetségi pászka is, nem utolsó sorban pedig a Mexikóban elterjedt tortilla és a tacó.

Sütöttek továbbá hevített, vagy forró kőlapokon, melyek arra szolgáltak, hogy a felszínükre helyezett húsokat, zöldségeket elkészítsék, sőt magvakat és ehető gyökereket is pirítottak rajtuk.

 

Biztonság, kényelem, tisztaság/tisztíthatóság

A kortárs édesanyák és édesapák, akik szemük fényével szeretnék megszerettetni a konyhai tevékenységeket, a főzés-sütés lehetőségekkel teli világát, ahol az alapanyagok felhasználása, az ételek díszítése külön utakat nyit meg a kreativitásfejlesztés előtt, ma már nem kell aggódniuk amiatt, hogy súlyosan megsérül a gyermekük (természetesen fő az elővigyázatosság), főként abban az esetben nem, ha indukciós főzőlappal van felszerelve a konyhájuk. Ebben az esetben az óvatlan pillanatok is kiküszöbölődhetnek, hiszen az említett sütőtípus csak a ráhelyezett edényt melegíti.

Az elektromos sütő régebbi változata is továbbfejlesztésen ment át, ennek köszönhetően nem csupán energiatakarékosabb, olcsóbb üzemeltetésű, hanem könnyen tisztítható is a konyhában tevékenykedők legnagyobb örömére.

A villanytűzhely kedvelői között olyanokkal is sűrűn találkozunk, akik az elektromos sütő előnyeinek kihasználása mellett, a gáztűzhely jellemvonásait is szeretnék kiaknázni, ezért a kombinált sütő mellett szavaznak, hiszen ennek segítségével mindkét tűzhely jellegzetességei kamatoztathatóak.

A nagykonyhákban statikus toronysütőknek hívják amik egymás felett 2, illetve 3db sütő helyezkedik el így könnyítve a szakácsok minden napi életét.

 

Ekkor a legjobb szülni

Ekkor a legjobb szülni

Kutatók nemrég kiderítették, hogy melyik a legalkalmasabb kor a szülésre.   
Amber Rose kisebb melleket kap

Amber Rose kisebb melleket kap

Tart a műtéttől a csinos modell– Amber Rose mellkisebbítő operáción esik át a napokban. A félelem mellett azonban nagyon izgatott is.
A házimunka segíthet a fogyásban?

A házimunka segíthet a fogyásban?

Sokan azt gondolják, hogy a otthoni takarítás is hozzájárul a fogyáshoz, hiszen ilyenkor is mozog az ember, de kutatók szerint ez kevés.   
Ed Sheeran megnősül

Ed Sheeran megnősül

Friss információk szerint a népszerű énekes még tavaly decemberben kérte meg kedvese kezét.   
Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyerek nevét?

Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyer...

Január 15-én megszületett Kim Kardashian és Kanye West harmadik gyermeke – a kislánynak azonban egyelőre nincs neve!
Kylie Jenner ideges

Kylie Jenner ideges

Bár hivatalosan máig nem jelentette be a csinos celeb, hogy gyermeket vár, egyre több hír lát napvilágot a téma kapcsán. Állítólag újabban idegesség gyötri Kyli...
Természetes sminklemosó – bőr irritáció ellen

Természetes sminklemosó – bőr irritáció ...

Előfordul, hogy a kereskedelemben kapható sminklemosó termékek a szem körül irritációt vagy bőrpírt okoznak. Szerencsére természetes módszerek is léteznek erre ...
Katy Perry a közösségi média áldozata?

Katy Perry a közösségi média áldozata?

A csinos énekesnő úgy gondolja, ő maga is a közösségi média áldozata – ezért sürgeti az embereket, találják meg az egészséges egyensúlyt ezen oldalak használatá...
Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

A légszennyezés sajnos látható nyomokat hagy rajtunk. Nemcsak allergiás kiütésekre számíthatunk miatta, hanem száraz bőrre, ráncokra, nyitott pórusokra is. Mit ...
David Beckhamék spórolnak?

David Beckhamék spórolnak?

Takarékoskodik David és Victoria Beckham – a sztárpár a hírek szerint a „pennyket is félreteszi”, azzal, hogy újabban nem vesz magának extravagáns dolgokat.
< >