2017. 05. 23. - 08:39

A hamuban sült pogácsától az elektromos sütőig

A hamuban sült pogácsától az elektromos sütőig

Ha belevágnánk egy teljesség igénye nélküli, az elektromos sütő felszínre töréséig elvezető evolúciós lista összeállításába, akkor talán nagy lenne a meglepődés, ha a fejlődés menete nem a puritán hegyes bottal, nem a doronggal, nem is a csiszolt kővel startolt, hanem magával az emberi foggal. 


Meglepő? 

Talán nem is annyira döbbenetes a fenti kijelentés, ha azt vesszük figyelembe, hogy az emberiség történelmének kezdetén a fog volt az emberhez legközelebb álló „alkalmatosság” az élelem megrágásához, magához az életben maradáshoz. Az ősember még a fogkopásra is másként tekintett, mint mai utódja, hiszen előnyt kovácsolt a fogak hegyessé válásából. Később rájött, hogy mindez csupán rövidtávon szolgál előnyökkel, később magát a fennmaradást veszélyeztetheti. 

 

A konyhai kreativitás sokoldalúsága

A sütés-főzés iránti igény első nekifutásban a túlélés miatt vált kiemelkedővé, illetve nélkülözhetetlenné, majd robbant be és terjedt el világszerte, másodsorban pedig az emberi kreativitás is megmutatkozás iránt vágyakozott, ahol a színek, ízek és a különféle ételek egymással való kombinálhatósága hosszas kutatási periódust követelt magának.

Ezt az ízvilág művészei nagy szeretettel és precizitással virágoztatták és teszik ezt ma is, hiszen mindez folyamatnak tekinthető, nem valamiféle stabil közegnek (lásd példaképpen a nagy érdeklődésnek örvendő gasztronómiai versenyek iránti igényt, melynek megléte ugyancsak a fejlesztések és egyéni beavatkozások szinte kimeríthetetlen világát tükrözik). 

 

Az elektromos sütő és ősei

Az emberfejlődés során a tűzhely is nagy átalakulásokon ment át. A manapság nagy áttörésnek, mondhatni tűzhelytörténeti sorsfordulónak tekinthető elektromos sütő, illetve az indukciós tűzhely nagyban megkönnyíti a sütés-főzés folyamatát.

A népmeséinkben gyakran felidézett hamuban sült pogácsa jelensége valóban létezett, melynek „családtagjai” között említésre méltóak az Indiában és a Közel-Keleten nagy népszerűségnek örvendő lepénykenyerek, de ide sorolódik az ószövetségi pászka is, nem utolsó sorban pedig a Mexikóban elterjedt tortilla és a tacó.

Sütöttek továbbá hevített, vagy forró kőlapokon, melyek arra szolgáltak, hogy a felszínükre helyezett húsokat, zöldségeket elkészítsék, sőt magvakat és ehető gyökereket is pirítottak rajtuk.

 

Biztonság, kényelem, tisztaság/tisztíthatóság

A kortárs édesanyák és édesapák, akik szemük fényével szeretnék megszerettetni a konyhai tevékenységeket, a főzés-sütés lehetőségekkel teli világát, ahol az alapanyagok felhasználása, az ételek díszítése külön utakat nyit meg a kreativitásfejlesztés előtt, ma már nem kell aggódniuk amiatt, hogy súlyosan megsérül a gyermekük (természetesen fő az elővigyázatosság), főként abban az esetben nem, ha indukciós főzőlappal van felszerelve a konyhájuk. Ebben az esetben az óvatlan pillanatok is kiküszöbölődhetnek, hiszen az említett sütőtípus csak a ráhelyezett edényt melegíti.

Az elektromos sütő régebbi változata is továbbfejlesztésen ment át, ennek köszönhetően nem csupán energiatakarékosabb, olcsóbb üzemeltetésű, hanem könnyen tisztítható is a konyhában tevékenykedők legnagyobb örömére.

A villanytűzhely kedvelői között olyanokkal is sűrűn találkozunk, akik az elektromos sütő előnyeinek kihasználása mellett, a gáztűzhely jellemvonásait is szeretnék kiaknázni, ezért a kombinált sütő mellett szavaznak, hiszen ennek segítségével mindkét tűzhely jellegzetességei kamatoztathatóak.

A nagykonyhákban statikus toronysütőknek hívják amik egymás felett 2, illetve 3db sütő helyezkedik el így könnyítve a szakácsok minden napi életét.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.