2020. 08. 17. - 11:50
Balzsamecetes-zöldséges csirke falatok – akár több napra!

Könnyű, nyárias, ízletes ebédet vagy vacsorát ennénk, de jó volna, ha akár magunkkal is vihetnénk a munkahelyre? A balzsamecetes-zöldséges csirkemellek ideálisak ere a célra.
Egyszerűen elkészíthető, finom, nyáriasan könnyed, ugyanakkor akár ebédre is magunkkal vihetjük a munkahelyre a balzsamecetes-zöldséges csirkefalatokat.
Lássuk, hogyan készülnek.
Hozzávalók: 2 édesburgonya; 2 csokor spárga, melynek a végét levágjuk; 565 gramm csirkemell; olívaolaj; só és bors.
A szószhoz: 80 ml balzsamos ecet; 2 evőkanál fehérbor-ecet; 5 evőkanál olívaolaj; 1 evőkanál citromlé; 2 gerezd zúzott fokhagyma; negyed teáskanál fekete bors; negyed teáskanál só.

Ebéd, vacsora vagy csomagolt ebéd is lehet a balzsamecetes csirkéből
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk fel az édesburgonyát közepes, hosszúkás darabokra. A sütőpapírral kibélelt tepsiben egyenletesen oszlassuk szét a burgonyákat. Locsoljuk meg őket olívaolajjal, szórjuk meg sóval és borssal ízlés szerint.
Süssük 20 percig a sütőben, majd tegyük félre.
Vágjuk ugyanilyen darabokra a spárgát is. Szintén oszlassuk szét egyenletesen a tepsiben, a burgonyák mellé. Szórjuk meg sóval, borssal, öntsünk rá egy kis olívaolajat.
Rakjuk ki a csirkemelleket egy vágódeszkára, fűszerezzük sóval és borssal mindegyiket, majd tegyük őket a tepsiben levő zöldségekre egymástól megfelelő távolságra.
Süssük az egészet 15 percig, míg a csirkemellek hőmérséklete is eléri a 75 fokot.
Míg a csirke sül, egy kisebb edényben öntsük össze a balzsamecetet, fehér borecetet, olívaolajat, citromlét, a fokhagymát, borsot és sót, s főzzük 5-7 percig, amíg a szósz enyhén sűrű lesz.
Ha minden elkészült, a zöldséges-csirkés mixet nyugodtan beletölthetjük négy-öt ételszállító dobozba, majd a tetejét öntözzük meg a szósszal.
Ha rögtön fogyasztjuk, a szószt locsoljuk egyenesen a tepsiben levő húsokra és zöldségekre.
Jó étvágyat hozzá!
L.A.