2020. 02. 17. - 11:35
Citromos-spenótos tészta ínyenceknek

Egészséges zöldségekkel társított tészta mustárral és sajtszósszal? Nagyon jól hangzik, ráadásul nem is nehéz elkészíteni.
Ha tésztakedvelők vagyunk, ám a szokványos fogásokat valami újdonsággal egészítenénk ki, érdemes kipróbálnunk a citrommal és spenóttal készült verziót.
Lássuk, hogyan készül.
Hozzávalók: 300 gramm makaróni; 200 gramm brokkoli, kis rózsákra szedve; 100 gramm bébispenót, melyből a vastagabbakat vegyük ki; 2 teáskanál olíva olaj; 2 újhagyma, külső leveleit leszedve; 1 fokhagymagerezd, vékonyra vágva; 1 evőkanál sima liszt; 300 ml sovány tej; 2 babérlevél; 1 teáskanál teljes kiőrlésű mustár; 1 citrom héja lereszelve; 100 gramm parmezán sajt (vagy annak vegetáriánus alternatívája); só és frissen őrölt bors; vegyes salátalevelek, egy kis citromlével és teáskanálnyi olívaolajjal keverve.

Ízletes és kevésbé kalóriadós a citromos-spenótos tészta
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.
Főzzük a makarónit forralt vízben 6 percen át, majd adjuk hozzá a brokkolit és főzzük további 2 percig. Zárjuk el a hőt, s tegyük a vízbe a spenótot is. Hagyjuk állni a forró vízben, lefedve 2 percig.
Szűrjük le és tegyük félre.
Melegítsünk olajat nehéz serpenyőben. Süssük rajta az újhagymát 2 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát és süssük még 2 percen át.
Tegyük bele a lisztet és főzzük, állandóan keverve, 1-2 percig. Lassan öntsük a tejet is a serpenyőbe, adjuk hozzá a babérlevelet és fűszerezzük sóval és borssal. Folytassuk a párolást 2-3 percig, míg a szósz besűrűsödik. Vegyük ki a babérleveleket.
Keverjük az egészhez a mustárt, citromhéjat és a parmezán háromnegyedét. Fűszerezzük az ételt.
A tésztát és a brokkolit helyezzük sekély sütőedénybe, s öntsük rá a szószt. Keverjük össze az egészet alaposan, szórjuk a tetejére a fennmaradó sajtot. Süssük az ételt 15-20 percig.
Tálaljuk saláta levelekkel.
L.A.