Csokoládés zabsüti sütés nélkül!

Szeretjük a sütés nélküli finomságokat? Akár egy kis kényeztetésnek szánjuk egy kellemes kávé mellé, akár vendégvárónak, a könnyen elkészíthető zabpelyhes süti telitalálat lehet.
Szerencsére számos édesség van, melyet egyszerűen el lehet készíteni, s sütés nélkül is nagyon ízletes, akár saját célra, akár vendégeknek. Ezek közé tartozik a csokoládés zabpehelysütemény is. Az alapvetően egészséges összetevőkből álló finomságot bármikor elővehetjük ötletként, csak a hozzávalókból nem árt otthon tartani egy kis tartalékot.
A zabpelyhes alapot nyomkodjuk a sütőtepsibe
Mi kell hozzá?
1 csésze vaj; fél csésze barna cukor; 1 teáskanál tiszta vanília kivonat; 2 csésze zabpehely; fél teáskanál őrölt fahéj; negyed teáskanál kóser só; 1 csésze étcsokoládé-chips; ¾ csésze darabos mogyoróvaj.
Elkészítése:
Béleljünk ki sütőpapírral egy alkalmas tepsit.
Közepes serpenyőben kombináljuk össze a vajat, a barna cukrot, a vanília kivonatot. Melegítsük alacsony hőfokon, amíg a vaj meg nem olvad és a cukor nem oldódik fel.
Adjuk hozzá a zabot, a fahéjat és a kóser sót. Főzzük állandó kevergetés mellett, 4-5 percen át.
A zabos keverék felét töltsük a tepsibe és oszlassuk szét egyenletesen, lenyomkodva.
A kész süteményre csepegtessük rá a csokoládés öntetet
Egy kicsi, mikrohullámú sütőben is használható tálban keverjük össze a mogyoróvajat és a csokoládéchipset. 40 másodperces időközökre rakjuk a mikróba, s minden alkalommal keverjük át,amíg teljesen meg nem olvad és egyenletesen össze nem keveredik.
A lenyomkodott zabos alapra öntsük a csokis keverék 4/5-ét, s hagyjuk meg ¼-ét a végére, a csepegtetéshez. A megmaradt zabot tegyük a tetejére és öntözzük meg a csokoládés mixszel.
Hűtsük a kész süteményt 4 órán át, mielőtt felszolgáljuk.
B.A.