2020. 02. 24. - 11:20
Egészséges rakott tészta kelbimbóval, sajttal és krumplival

Bár kettős szénhidrát-kombináció ez az ízletes rakott étel, zöldségek és sajt igen kellemes vegyítése, melyet a hideg időszakban különösen jó döntés fogyasztani.
Bár nemcsak zöldségek, hanem egy jó adag sajt is ízesíti ezt a finom és egészséges rakottat, a dupla szénhidrát-kombináció miatt szükségtelen aggódni. Sőt, ha több alkoholt fogyasztottunk a kelleténél, ez az étel akkor is tökéletes választás.
Hogyan készítsük el a rakottat?
Hozzávalók: 750 gramm kelbimbó, félbevágva; 250 gramm sütőburgonya, hámozva és 2-3 cm-es kockákra vágva; 500 gramm teljes kiőrlésű tortiglioni vagy penne; só; 100 gramm ricotta; 250 gramm Gruyère, kockázva; 50 gramm sózott vaj, olvasztva; 1 evőkanál fokhagymaolaj; 4 zsályalevél, aprítva; 50 gramm parmezán (vagy hasonló, vegetáriánus kemény sajt) reszelve.

A kelbimbós-burgonyás tészta bármikor ízletes választás
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200Celsius fokra, s töltsünk meg egy nagy edényt vízzel a zöldségek és a tészta főzéséhez.
Amikor a víz felforr, sózzuk meg bőségesen. Tegyük bele az elkészített zöldségeket, a burgonyakockát és a tésztát, majd hagyjuk, hogy a víz forrjon, s főzzük kb. 8-10 percig - vagy amíg a burgonya puha és a tészta al dente keménységű.
Közvetlenül azelőtt, hogy leszűrnénk őket, vegyünk ki két csésze főzőfolyadékot és tegyük félre.
Rakjuk a leszűrt tésztát és zöldségeket egy sütőedénybe vagy lasagne edénybe, s adjuk hozzá a ricottát, valamint a Gruyére-t és egy csésze főzővizet. Keverjük jól össze az egészet. Adjunk még vizet a tésztához, ha száraznak ítéljük meg.
Melegítsük a vajat és a fokhagymaolajat egy kis serpenyőben, s amikor megolvadt a vaj, adjuk hozzá a zsályát, majd süssük az egészet kb. 30 másodpercig. A keveréket ezután öntsük a tésztára.
Szórjuk meg parmezánnal és süssük 20 percig sütőben az egészet, amíg a felszíne aranybarna nem lesz. Fogyasztás előtt érdemes negyed órát várni, hogy kissé lehűljön.
Jó étvágyat hozzá!
L.A.