2018. 10. 08. - 11:20
Hidegűző, fűszeres sárgarépa-lencse leves
A hűvös idő közeledtével egyre jobban vágyunk kellemes, meleg levesekre. A sárgarépa és a lencse egyedi és finom keveréke kihagyhatatlan ajánlat!
Nyáron forrósága miatt kevésbé kívánjuk a levest, ám amint beköszönt a hűvösebb idő, kimondottan vágyni kezdhetünk rá! Szerencsére az ízletes leves ötlettár kifogyhatatlan, érdemes mindig a szezonnak megfelelő zöldségekkel készíteni.
A sárgarépa és a lencse a „főszereplője” ennek a finom és telítő levesnek, melyet az alábbiakban gyorsan megtanulhatunk elkészíteni.
A répa és lencse leves készítése a végéhez közeledik
Hozzávalók:
2 teáskanál köménymag; egy kevés chilipehely; 1 evőkanál olívaolaj; 600 gramm répa, megmosva és durvára reszelve; 140 gramm vörös lencse, osztva; 1 liter forró zöldségleves alap (kockaként teljesen jó); 125 ml tej; sima joghurt, kenyér a tálaláshoz.
Elkészítése:
Melegítsünk fel a tűzhelyen egy nagyobb serpenyőt és szárítsuk meg benne a 2 teáskanálnyi köménymagot, valamint a chilipelyheket 1 percig, vagy amíg el nem kezdenek kiugrálni a serpenyőből és már érezni lehet az illatukat.
Vegyük ki a felét és tegyük félre. A többihez a serpenyőben adjuk hozzá az olívaolajat, a répát, a lencsét, a liternyi zöldségleveslét és a tejet. Forraljuk fel. Főzzük az egészet 15 percig, míg a lencse meg nem dagad és lágyabb lesz.
Ezután a levest botmixerrel vagy turmixgépben vegyítsük össze (de „harapósabbra” is hagyhatjuk, ha úgy szeretnénk).
Végül fűszerezzük ízlés szerint, majd kínáljuk sima joghurttal és szórjuk meg a megpirult köménnyel szórjuk meg. Melegen szervírozzuk, kenyérrel.
B.A.