Így készíts egyszerű áfonyás fánkot!
Fél óra alatt biztosan kész ez az ízletes kis fánk! Az áfonyával töltött vaníliás finomság bármikor felszolgálható, egy jó kávéhoz vagy a reggeli tejhez.
Egy kellemes ízű fánk mindig jól esik! Akár otthonra, akár ajándékba készítenénk, a fél óra alatt kisüthető áfonyás fánk jó választás. Kisméretű, finom édességet kapunk, amely teasüteményként is bármikor felszolgálható.
A tésztát fánksütő formákba töltjük
Hozzávalók:
1 tojás; 1 csésze nem zsíros görög joghurt (vagy ¾ csésze sima joghurt); fél teáskanál vanília kivonat; 2-4 evőkanál tej; 1 és fél csésze mindenre jó liszt; 1 teáskanál sütőpor; fél teáskanál szódabikarbóna; 2/3 csésze cukor; 1 és negyed csésze friss áfonya; porcukor (opcionális).
Mini fánksütőre szükségünk lesz az édesség elkészítéséhez.
Elkészítése:
Melegítsük előre a sütőt 175 fokra. Fújjuk be a fánksütő tepsit nem ragadós sütőspray-jel.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojást, joghurtot, tejet és vanília kivonatot, míg kellően össze nem áll.
A nedves összetevőket tartalmazó tálra fektessünk egy gézt vagy hálót, s szórjuk hozzájuk a lisztet, sütőport, szóda-bikarbónát, sót, cukrot. Keverjük őket jól össze. A tésztának sűrűnek kell lennie.
Az áfonyákat forgassuk lisztbe, majd óvatosan hajtogassuk bele a tésztába.
A kész fánkokat ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral
Mindegyik, kiolajozott sütőformába egy evőkanálnyit töltsünk a tésztából. 15-20 percig kell sütnünk, vagy amíg a fánkok színe enyhén barna, aranybarna árnyalatot nem vesz fel a tetejükön, s elkezd a szélük is barnulni.
Hagyjuk 5 percig hűlni a fánkokat.
Vegyük ki őket és fordítsuk ki a formából. Szórjuk meg porcukorral, ha szükséges.
Jó étvágyat hozzá!
B.A.