2019. 10. 14. - 12:10

Így készítsük jól a béchamel mártást

Így készítsük jól a béchamel mártást

Egy gyakorlott háziasszony bizonyára gyakran készített már béchamel mártást – de vajon a valódit? Íme a klasszikus módszer a szósz elkészítéséhez vaj és liszt keverékével, amelyet roux-nak hívnak.

Számos ételhez kiválóan használható a fehér avagy béchamel mártás, azonban a klasszikus elkészítési módot kevesen ismerik.
 
Lássuk a régi béchamel szósz receptjét.
 
Hozzávalók: 425 ml tej; néhány petrezselyem szár; 1 babérlevél; egy csipet szerecsendió (választható); 10 teljes fekete bors; 1 szelet hagyma; 40 gramm vaj; 20 gramm sima liszt; só és frissen őrölt bors.
 
A cél a finom, fényes, sima, krémes bechamel szósz
A cél a finom, fényes, sima, krémes bechamel szósz
 
Öntsük a tejet egy kis serpenyőbe, majd adjuk hozzá a petrezselyem szárát, a babérlevelet, a szerecsendiót (ha van), a borsot és a hagymát. Majd alacsony hőfokon kezdjük el lassan forralni – ez körülbelül 5 percet vesz igénybe. Vegyük le a serpenyőt a hőről, s szűrjük le a tejet egy kancsóba, az aromák kinyerésével.
 
Mindezt előre is meg lehet csinálni, s a kínálás napján befejezni a szószt.
 
Kezdjük a vaj óvatos megolvasztásával, ne hagyjuk, hogy barnássá váljon, ez ugyanis érinteni fogja a szósz ízét és színét is.
 
Ha a vaj megolvadt, adjuk hozzá a lisztet, s közepes hőmérsékleten, kisméretű fakanál használatával keverjük ki a sima krémet. Ezt követően adjuk hozzá a tejes keveréket, először csak 25 millilitert, s ha kellően belekeveredett, adagoljuk hozzá a többit is.
 
A keverést sose hagyjuk abba. Így kapunk sima, fényes, krémes mártást. Majd csökkentsük a hőt és hagyjuk 5 percig főni a szószt, időről-időre megkeverve.
 
Végül fűszerezzük, sóval, borssal és frissen őrölt borssal.
 
L.A.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.