2018. 06. 04. - 10:15

Így készül a mennyei áfonyás kalács

Így készül a mennyei áfonyás kalács

Bár elsőre talán télies hangulatú süteménynek tűnik, ez az áfonyás kalács az egyik legfinomabb és legtelítőbb, tökéletes vendégváró sütemény, melyet könnyedén elkészíthetünk.

Vannak sütemények, melyek összetevőik miatt leginkább egy kellemes karácsonyi sütire emlékeztetnek – mégis, az év bármely napján nagyon jól esnek.
Ilyen az áfonyás kalács is – különösen, amikor rákerül a krémes, tökéletes máz. Olyan mutatós, hogy egyenesen sajnáljuk megkóstolni! Pedig nagyon érdemes!
 
Hozzávalók:
 
1-2/3 csésze mindenre jó liszt; ¼ teáskanál kóser só; fél teáskanál sótlan vaj; fél teáskanál sütőpor; 1 és fél evőkanál narancshéj, két külön adagban; 1 fél csésze finomított cukor; fél csésze mascarpone; 3 tojás; fél csésze tejszín; 1 teáskanál vanília kivonat; 2 csésze friss áfonya; 3 evőkanálnyi szárított áfonya.
 
A narancsos krémes mázhoz: ¼ csésze sótlan vaj, szobahőmérsékleten; 113 gramm krémsajt, szobahőmérsékleten; 1 csésze porcukor, szitálva; 4 teáskanál narancslé.
 
Bármikor nagyon jól esik ez a krémes, áfonyás kalács
Bármikor nagyon jól esik ez a krémes, áfonyás kalács
 
Elkészítése:
 
Melegítsük elő a sütőt, 175 Celsius fokra. Vajazzuk és lisztezzük ki a tepsit, majd rakjuk félre. Egy közepes tálban szitáljuk össze a lisztet, kóser sót és a sütőport. Ezt is tegyük félre.
 
Egy másik tálban, kézi mixer segítségével verjük fel a vajat, 1 evőkanálnyit a narancshéjból, valamint a cukrot. Adjuk hozzá a mascarponét is, s verjük, amíg kellően össze nem áll. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, egyszerre csak egyet, s mindegyik után keverjük meg a keveréket. Ezután vegyítsük bele a tejszínt és a vanília kivonatot is.
 
Majd adjuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez és mixeljük, míg teljesen össze nem állnak.
Az áfonyákat forgassuk lisztbe és dobjuk a tésztába.
 
A tésztát ezután töltsük a tepsibe, süssük 55-65 percig, vagy addig, amíg már nem ragad rá a tészta a próbaként beleszúrt fogvájóra. A kalács teteje legyen aranybarna.
 
Ha kivettük a sütőből, hűtsük le a süteményt.
 
Készítsük el a mázat, a krémsajt és a vaj összekeverésével, melyhez hozzáadjuk a porcukrot – majd addig kavargatjuk, míg kellően krémes és sima nem lesz.
 
Végül adagoljuk hozzá a narancslét is és keverjük, amíg teljesen össze nem keveredik.
 
Ha megfelelően lehűlt a kalács, vigyük fel a tetejére a mázat. Szórjuk meg vágott, összetört áfonyával és narancshéjjal!
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.