2021. 06. 14. - 10:00

Íme a legfinomabb sajtos-szószos padlizsán

Íme a legfinomabb sajtos-szószos padlizsán

A nyári idő beköszöntével kevésbé vágyunk nehéz ételekre. A zöldséges finomságokkal azonban nemcsak jóllakunk, a könnyed érzést sem kell nélkülöznünk.

A zöldségekkel jól járunk, ha szívesen készítenénk egy telítő, mégsem húsos, sajttal, szószokkal ízesített egytálételt.
 
A sajtos-szószos padlizsán tökéletes példája ennek. Ebédre, de könnyed vacsorának is jó szívvel ajánlható.
 
Hozzávalók: 2 közepes padlizsán; 1 evőkanál durvább só; 125 gramm mindenre jó liszt; fél teáskanál szárított oregánó; fél teáskanál szárított bazsalikom; fél teáskanál fokhagymapor; fél teáskanál bors; 480 ml növényi olaj; 650 gramm marinara szósz (két részletben); 2 evőkanál friss bazsalikom, zúzva, plust valamennyi a díszítéshez; 200 gramm alacsony nedvességtartalmú mozzarella, aprítva; 100 gramm reszelt parmezán sajt; 8 szelet friss mozzarella sajt.
 
Tökéletes ebéd vagy könnyed vacsora lehet a sajtos-szószos padlizsán
Tökéletes ebéd vagy könnyed vacsora lehet a sajtos-szószos padlizsán
 
Elkészítés
 
Vágjunk minden padlizsánt kb. 1 cm vastag kerek szeletekre. Rendezzük el őket egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Szórjuk meg a padlizsánt durva sóval, mindkét oldalán.
 
Helyezzünk a tepsire egy ugyanolyan méretűt, például egy öntöttvas serpenyőt, hogy segítsük a zöldségből a nedvesség felszabadulását. Hagyjuk állni az egészet 30 percig.
 
Ha letelt az idő, a padlizsánokat papírtörlővel tapogassuk át – ezzel a só jó része is lejön. Majd tegyük őket egy közepes tálba és rakjuk félre.
 
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, az oregánót, a bazsalikomot, a fokhagymaport és a borsot.
Vegyítsük jól össze.
 
Melegítsük elő a növényi olajat egy méretes serpenyőben. Forgassuk meg mindegyik padlizsán szeletet a lisztes mixben, de a felesleg ne maradjon rajta.
 
A sütőt közben melegítsük elő 180 fokra.
 
Süssük meg a serpenyőben a liszttel bevont padlizsánokat: mindkét felüket 2-3 percig, míg aranybarnák nem lesznek. Szedjük ki őket papírtörlőre, majd ugyancsak papírtörlővel tapogassuk le róluk a felesleges olajat.
 
Öntsünk kb. 260 gramm marinara szószt egy 2 literes tepsibe, s egyenletesen fedjük be vele az edény alját. Ha kész, tegyük a szószba a padlizsán szeleteket (egymást kissé fedhetik is). A maradék szószt öntsük rájuk.
 
Szórjuk meg az egészet bazsalikommal, mozzarellával, parmezánnal. Majd készítsünk az egészből még két réteget. Végül friss mozzarella és parmezán kerül a tetejére.
 
Süssük az ételt 30 percig, míg a mozzarella buborékos lesz és aranybarna.
 
Hagyjuk hűlni 10 percig, majd friss bazsalikommal megszórva kínáljuk.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.