2018. 10. 15. - 11:20
Ínycsiklandó: gombás-burgonyás őszi leves
A kellemes, ám esténként már fázós őszies időben kezdenek jól esni a meleg ételek. A leves telitalálat, ha finom, könnyed és átmelegítő étekre vágyunk. Próbáljuk ki a gombás-burgonyás levest!
A gazdag levesek olykor második fogásnak is beillenek – egy kis desszertet fogyaszthatunk esetleg utánuk. Az ősz egyik legízletesebb, kellemes és tartalmas levese a gombás-burgonyás, melynek elkészítése sem vesz túl sok időt igénybe.
Lássuk, hogy készíthetjük el.
Hozzávalók:
1 evőkanál repceolaj; 2 nagy hagyma, elfelezve és vékonyra szelve; 20 gramm szárított gomba (porcini); 3 teáskanál zöldborsó por; 300 gramm gesztenye gomba, aprítva; 3 gerezd fokhagyma, finomra reszelve; 300 gramm burgonya, finomra vágva; 2 teáskanál friss kakukkfű; 4 sárgarépa, finomra vágva; 2 evőkanál összevágott petrezselyem; 8 evőkanálnyi bio joghurt; 55 gramm diódarabka.
Kellemes, telítő őszi fogás a gombás-burgonyás leves
Elkészítése:
Melegítsük fel az olajat egy nagyobb serpenyőben. Tegyük bele a hagymát és süssük 10 percig, amíg aranybarnává nem válik. Ezalatt öntsünk 1,2 liter forralt vizet a száraz gombákra és keverjük bele a gesztenyegombát is.
Adjuk a friss gombát és a fokhagymát a serpenyő tartalmához, a burgonyákkal, kakukkfűvel és répával együtt, majd folytassuk a sütést, míg a gombák nem lesznek elég lágyak és barnulni nem kezdenek.
Öntsük bele a száraz gombákat, majd fedjük be a serpenyőt és hagyjuk 20 percig főni az egészet. Végül keverjük bele a petrezselymet és egy kis borsot.
Töltsük a levest tálkákba, majd mindegyikre tegyünk 2 teáskanál joghurtot és a dió negyedét. A maradékot be lehet hűteni.
Jó étvágyat hozzá!
B.A.