2021. 07. 19. - 11:30
Ínyenc falat mára: felfelé fordított banán torta
Ha szeretjük a banánt és szívesen kóstolnánk meg egy egyedi süteményt, válasszuk a felfelé fordított banántortát!
A gyümölcsös sütemények általában eperrel, barackkal, málnával készülnek, de aki szereti a banánt, annak is számos lehetőség áll rendelkezésére!
Ilyen a felfelé fordított banán torta, amely nemcsak finom, de különleges is – a vendégek is imádni fogják.
Hozzávalók: 1 leveles tészta (23x23 cm); 6 banán; 8 evőkanál sótlan vaj (1 darab); 220 gramm barna cukor; 1 teáskanál vanília; 1 teáskanál fahéj; vaníliás jégkrém a kínáláshoz.
Ízletes és egyedi a felfelé fordított banántorta
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformával vágjunk ki egy kört a leveles tésztából. Villa segítségével szurkáljuk meg több helyen, hogy kellően szellőzzön. Tegyük félre.
A banánok végét és elejét vágjuk le, majd felezzük el mindegyiket és tegyük félre.
Egy nagyméretű serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a barna cukrot.
Főzzük, míg kellően össze nem állnak és szószállagúvá nem lesznek – ez kb. 5 percet vesz igénybe. Adjuk hozzá a fahéjat és a vaníliát. Keverjük össze.
Ezután tegyük a serpenyőbe a banánokat, s főzzük, amíg meg nem puhulnak – kb. 2 percet.
Forgassuk meg a banándarabokat, hogy a karamell jól befedje őket, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre a karamellát.
Vajazzunk ki egy sütőedényt. Helyezzük el középen a banánokat, majd öntsük rá a karamella szószt.
Fedjük be a banánt a kivágott levelestésztával, győződjünk meg arról, hogy a szélei kellően belesimulnak a tepsibe. Süssük 30 percet, míg a tészta nem puffad meg és nem lesz aranyszínű.
Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, mielőtt kínáló tálcára helyezzük.
Végül szeleteljük fel és kínáljuk vaníliás jégkrémmel!
L.A.