2019. 03. 04. - 11:35

Karfiolos-tökös falatok feta mártással

Karfiolos-tökös falatok feta mártással

Ha egészséges, mégis ízletes és különleges falatokra vágyunk egy esős délutánon, ezt az karfiolos-tökös finomságot ne hagyjuk ki.

Szívesen kipróbálnánk valami újdonságot? Ha örömmel fogyasztunk zöldséget, érdemes próbát tennünk a karfiol és tök keverékével, melyet ízletes feta mártással fogyaszthatunk – ráadásul, ha sok lett a keverék, még le is fagyaszthatjuk.
 
Hogyan készítsük el?
 
Hozzávalók: 100 gramm csicseriborsó liszt; 1 teáskanál kurkuma; 1 teáskanál őrölt kömény; kis marék koriander, finomra szeletelve; olaj a sekély sütéshez; 150 gramm természetes joghurt; 1 fokhagymás gerezd, zúzva; 75 gramm vegetáriánus feta sajt, összetörve; 2 evőkanál menta apróra vágva.
 
Pita kenyerek és saláta a kínáláshoz.
 
A karfiol és tök keverésével ízletes falatkákat készíthetünk
A karfiol és tök keverésével ízletes falatkákat készíthetünk
 
A sült karfiolos-tökös alaphoz 1 karfiolra lesz szükségünk, rózsáira szedve. A szárat is vághatjuk kockákra; válasszunk egy nagyobb méretű tököt, amelyet félbe vágunk és kockákra szeleteljük. 1 evőkanál olaj kell még.
 
Elkészítése
 
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A karfiolt és a tököt egy kis olajjal oszlassuk el egy sütőtepsiben. Süssük 25 percen át, vagy amíg puha nem lesz. Ha eközben készítjük el az alapot, érdemes hagyni hűlni a karfiolt és a tököt – akár későbbre is elrakhatjuk légmentesen lezárt tartóban.
 
Tegyünk lisztet egy tálba és fokozatosan keverjünk bele 125-150 ml vizet, hogy a tészta krémessé váljon. Keverjük bele a kurkumát és a köményt, valamint némi fűszert. A karfiolt és a tököt kissé törjük össze, majd óvatosan keverjük a tésztába. Adjuk hozzá a koriandert is, ha használjuk.
 
Melegítsünk egy kevés olajat serpenyőben, s ha kész, tegyünk bele két púpozott evőkanálnyit a tésztából, majd tegyünk további adagokat az olajba, amennyi kényelmesen elfér egyszerre. Ne legyenek egymáshoz túl közel, mert összesülnek.
 
Addig süssük őket, amíg nem lesznek aranyszínűek – mindkét oldalon 2-3 percig érdemes.
 
Ha készek, tegyük félre őket.
 
Készítsük el a joghurtos keveréket: a joghurtot, a fokhagymát, a feta sajtot és a mentát keverjük össze.
 
Kínáljuk a karfiolos falatokat a mártással, salátával és pita kenyérrel.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.