Könnyed ázsiai steak falatok
Ha egyszerű, ám különleges ízvilággal csábító falatkákra gondoltunk vacsorára, itt a tökéletes megoldás: a könnyed steakkockák ázsiai ízesítéssel telitalálatnak bizonyulhatnak.
A gyorsan elkészíthető, könnyed és finom vacsorákat mindenki kedveli. A steak kockákat pedig bármilyen, általunk kedvelt húsból elkészíthetjük, lehet bélszín vagy akár szárny is.
A szezámos-mézes szószt tökéletesen felszívja majd, s egyedi ízzel fűszerezzük a húst.
A húskockák fűszerezése zacskóban könnyebben megoldható
Hozzávalók:
Választott steak-nek való hús, kockákra vágva; 1/3 csésze szójaszósz (alacsony sótartalommal); 3 evőkanál méz; 2-3 gerezd zúzott fokhagyma (kb. 1 evőkanálnyi mennyiség); 1 teáskanál pirospaprika; 1 és fél evőkanál rizsecet; 1 evőkanál szezámmag (választható); 2 evőkanál repceolaj (vagy egyéb, semleges ízesítésű olaj).
Szósz: fél csésze majonéz; 1 evőkanál Sriracha szósz; 1 teáskanál granulált cukor; 1-2 evőkanál limelé; 1 teáskanál lime héj lereszelve (választható).
Elkészítése:
Keverjük össze egy nagy tálban vagy zárható zacskóban a szójaszószt, mézet, fokhagymát, zúzott pirospaprikát, rizsecetet és szezámolajat.
Tegyük bele a húskockákat a szószba és hagyjuk állni 1-4 óra hosszát.
A kisütött steak kockákat később szószba mártogathatjuk
Ha készen van, vegyük ki a szószból, s hagyjuk megszáradni. Akár kis nyársokra is húzhatjuk a húsokat és sózzuk meg őket.
Öntsünk repceolajat egy nagy, kellő mélységű serpenyőbe. Süssük meg a steak kockákat – persze ne mindet egyszerre, sorozatban készítsük őket. Vigyázzunk, ne süljön meg túlzottan az aljuk, ne hagyjuk, hogy megégjenek.
A szósz elkészítéséhez csupán össze kell kevernünk a hozzávalókat, s máris fogyasztható.
B.A.