2021. 09. 06. - 11:10

Könnyed finomság: nyár végi kukorica rizottó

Könnyed finomság: nyár végi kukorica rizottó

Kellemes ízvilág, nyári könnyedség, már őszies összetevőkkel – ezek a jellemzők írják le legjobban a nyár végi kukorica rizottót, amely ebédre és vacsorára is tökéletes választás lehet.

Ha szeretnénk egy nem túl megterhelő, de kellően telítő, ízletes egytálételt, készítsük el a kukorica rizottót, amely nemcsak kiváló ízkombinációval szolgál, hanem hangulatos nyárvégi vacsora vagy ebéd is lehet.
 
Lássuk, hogyan készül.
 
Hozzávalók: 2 kukorica, lehántolva; 1,4 liter alacsony sórtartalmú csirkeleves-alaplé vagy zöldségleves-alaplé; 2 evőkanál sótlan vaj; 75 gramm vöröshagyma, apróra vágva; kóser só; 200 gramm rizs; 120 ml száraz fehérbor; 125 gramm gyógynövényes lágysajt; frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint; köretnek friss bazsalikom, illetve reszelt parmezán sajt.
 
Könnyed nyárvégi finomság a kukorica rizottó
Könnyed nyárvégi finomság a kukorica rizottó
 
Elkészítés
 
A kukoricaszemeket fejtsük le a csutkáról (vagy használjunk konzerv kukoricát). Tegyük egy nagy lábasba a csirke- vagy zöldségleves-alaplével együtt. Forraljuk fel az egészet, majd csökkentsük a hőt és 15 percig főzzük. Ezután vegyük le a tűzről az edényt.
 
Olvasszuk meg a vajat nagy, magas falú serpenyőben közepes lángon. Tegyük bele a hagymát, sózzuk meg. Főzzük, gyakran keverve, míg áttetszővé nem válik – kb. 5 percig.
 
Adjuk hozzá a rizst, vegyítsük kellően össze a hagymával. A rizst is süssük 1-2 percig, míg illatossá nem válik. Öntsük az egészhez a fehérbort, s főzzük a keveréket 2-3 percig, gyakran megkeverve.
 
Adjunk hozzá 1 csésze forró alaplét és keverjük jól bele. Főzzük 3-4 percig. A lé maradékét is adjuk fokozatosan az egészhez, csészénként, gyakran kevergetve, míg a rizs teljesen meg nem fő 15-20 perc alatt.
 
Majd tegyük a keverékbe a kukoricát is és a maradék csészényi leves alaplét. A cél az, hogy a rizs és a kukorica is kellően megfőjön és puha legyen (utóbbinak 10-15 perc kell).
 
Vegyük le a serpenyőt a tűzről és keverjük a keverékbe a lágy sajtot. Fűszerezzük borssal és több sóval, ha szükséges.
 
Díszítsük bazsalikommal és parmezánnal. Jó étvágyat hozzá!
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.