Receptek

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből a legjobb. De mitől is olyan finom és különleges?

A francia földön „pain perdu”-nak hívott pirítós nem véletlenül kapta nevét: száraz, ottfelejtett kenyérből készítik, s alaposan kiegészítik minden finomsággal, amitől csodás íze lesz.

Ha magunk sütjük a kenyeret, akár hűtőbe is tehetjük este és megfeledkezhetünk róla. Reggel vegyük ki és kezdjünk hozzá a francia toasthoz!

8-10 darab jön ki az alábbi receptből és 1 óra 15 percet vesz igénybe az elkészítése.

 Öntsük le a tepsibe készített kenyérszeleteket az ízes mixszel

Öntsük le a tepsibe készített kenyérszeleteket az ízes mixszel

Összetevők:

8 teljes tojás; fél csésze cukor; 2 evőkanál tiszta vaníliakivonat; 1 teáskanál őrölt fahéj; negyed teáskanál reszelt szerecsendió; negyed teáskanál só; 1 és fél csésze teljes tej; 1 csésze tejszín; 1 vekni kovászos kenyér, szeletelve (lehetőleg állott).

Máz: 1 csésze pekándió, szeletelve; negyed teáskanál reszelt szerecsendió; 1 teáskanál őrölt fahéj; egy csipet só; negyed csésze barnacukor; negyed csésze hideg vaj, darabokra vágva.

Elkészítése:

Vajazzuk ki alaposan egy sütőtepsi alját és oldalait. Hagyjuk állni. Egy közepes tálban keverjük össze a tojásokat, cukrot, vaníliát, fahéjat, szerecsendiót, sót, tejet, tejszínt és keverjük jól össze.

Mártsuk mindegyik kenyérszeletet a tojásos mixbe, majd tegyük a tepsibe: fedjék egy kissé egymást. Öntsük a megmaradt tojásos mixet a tetejükre, majd fedjük le a tepsit műanyag fóliával és hűtsük be néhány óra hosszára (vagy éjszakára).

Ezután egy kisebb tálban a mázhoz szükséges minden hozzávalót keverjünk össze, kivéve a vajat. Ha már egyszer össze vannak kombinálva, a vajat vágjuk több darabra, s dobjuk a diós mixbe. Hagyjuk, hogy apró darabokká omoljon szét.

A kész francia pirítós ínycsiklandó és illatos!

A kész francia pirítós ínycsiklandó és illatos!

Fedjük be a mázat és adjuk a toasthoz csak a tálalás előtt.

Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fok körüli hőmérsékletre.

Ha a francia pirítós megszívta magát, vegyük ki a hűtőből, majd szórjuk egyenletesen a kenyérszeletekre a diós mixet. Ahhoz, hogy elérjük a pudingszerű hatást, süssük 45 percig. Ha kissé feszesebb szerkezetű kenyeret szeretnénk, akkor 1 órán át. 

Kínáljuk juharsziruppal és friss gyümölcsökkel!

Jó étvágyat hozzá!

B.A.

< >