2019. 10. 28. - 11:20
Különleges burgonyasaláta dióval

Egyszerűen elkészíthető krumplis ételt keresünk? Megtaláltuk – finom öntettel gyakorlatilag főételnek is fogyasztható a diós burgonyasaláta.
A könnyed, mégis telítő, egyszerű ételek közé sorolható a burgonyasaláta. Nem a legismertebb módon lehet azonban csak elkészíteni.
A hagyományostól eltérő fűszerezéssel, finom összetevőkkel különleges és telítő ételt készíthetünk belőle.
Lássuk az összetevőket.
Hozzávalók: 2 evőkanál dió (válaszható); 1 evőkanál tárkony vagy almaecet; 2 teáskanál Dijoni mustár; 2 evőkanál olívaolaj; 2 evőkanál dióolaj; 1 teáskanál folyékony méz; pelyhesített tengeri só és frissen őrölt fekete bors; 900 gramm újburgonya; 1 evőkanál apróra vágott tárkonylevél; 1 nagyméretű mogyoróhagyma; 2 evőkanál apróra vágott uborka (választható).

Ízletes és változatos a dióval és uborkával készült burgonyasaláta
Elkészítés
Amennyiben használjuk a diót, helyezzük pár percre forró sütőbe – kb. 200 Celsius fokra - , hogy kicsit színt kapjanak. Ez frissebb, kevésbé kesernyés ízt kölcsönöz a diónak.
Tegyük az ecetet, mustárt, olajat, mézet, sót és borsot csavarozható üvegedénybe vagy egy kis kézi turmixgép táljába. Keverjük őket, amíg krémes nem lesz. Fűszerezzük még, ha szükséges.
Majd főzzük a burgonyát felforralt, sós vízben, kb. 15-20 percig, csak amíg meg nem puhul. Szűrjük le hideg vízzel, majd amikor kellően lehűlt ahhoz, hogy kézbe vehessük, vágjuk félbe vagy negyedeljük a krumplikat, ha túl nagyok.
Tegyük keverőtálba a krumplit, tárkonyt, mogyoróhagymát, uborkát és diót, s tegyünk rá az öntetből, ha szeretnénk. Kínáljuk melegen, vagy ha nem esszük meg rögtön, hűtsük és fogyasztás előtt nem sokkal vegyük ki a hűtőszekrényből.
L.A.