2018. 10. 01. - 11:15
Lassan főtt bableves – hűvös őszi napokra
Szeretjük a babot? Ideális őszi finomság a bableves, amelyet azonban többféleképpen elkészíthetünk. Sok zöldséggel és füstölt sonkával a kedvencünk lehet.
A bableves melegen tökéletes kiengesztelés lehet számunkra a hűvös időért! Ha szeretjük, érdemes több módon is kipróbálni.
Lássunk egy komolyabb változatot, amelyet ideális esetben minimum 4 órán át kell főzni. A hosszú várakozás azonban megéri.
Ideális őszi étel a gazdag, finom bableves
Hozzávalók: 1 csomag babkeverék (sokféle száraz bab lehet benne), kiválogatott és leöblített babot használjunk; 2 közepes zeller szár, összevágva; 1 közepes hagyma, összevágva; 3 közepes répa, szintén közepesen összevágva; 453 gramm füstölt sonka, összevágva (a csontot is belefőzhetjük a levesbe); negyed teáskanál chilipehely; 3 gerezd fokhagyma, összezúzva; 2 friss rozmaring szál; 5-6 szár friss kakukkfű; 1 babérlevél; 1,8 liter csirkehúsleves alaplé; 1 konzervdoboznyi vágott paradicsom, lével együtt; só és bors, ízesítésnek.
Elkészítés:
A friss rozmaringot és a kakukkfüvet előszöris kötözzük egybe. Minden összetevőt rakjunk a lassú főzőedénybe, kivéve a paradicsomot és a sót, borsot.
Fedjük be az edényt és főzzük a levest magas hőfokon 4 órán át (lassú hőfokon 6 órát).
Ha használjuk a sonka csontot, távolítsuk el a végén, de szedjük le róla a húst és dobjuk a levesbe. Majd ízesítsük a levest sóval és borssal. Folytassuk a főzést plusz 2 órán tá, magas hőfokon, időnként megkeverve.
Ezután a gyógynövény-csomagot és a babérlevet is vegyük ki. A levest roppanós kenyérrel, pirítóssal szokás fogyasztani.
Jó étvágyat hozzá!
B.A.